Επικαιρότητα

Οι σκέψεις Ανδρουλάκη για τις υποψηφιότητες των ευρωεκλογών

Οι σκέψεις Ανδρουλάκη για τις υποψηφιότητες των ευρωεκλογών
Το ψηφοδέλτιο χειρίζεται ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν εντός του Μαρτίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση του ευρωψηφοδελτίου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το ψηφοδέλτιο χειρίζεται ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν εντός του Μαρτίου, αφού τις υποψηφιότητες εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ευρωψηφοδέλτιο, που θα απαρτίζεται από 42 άτομα, θα καταρτισθεί με κριτήρια γεωγραφικής κατανομής, αλλά και διεισδυτικότητας και αναγνωρισιμότητας, ενώ θα μετέχουν τουλάχιστον 17 γυναίκες.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 20 Απριλίου πρέπει να έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, ο οποίος στις 25/4 θα ανακηρύξει τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Στη Χ. Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές. Με 12% εκλέγει τρεις, αλλά με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό να φτάσει τους τέσσερις, ιδίως εάν υπάρξει κυβερνητική διάταξη που να προβλέπει ότι η κατανομή των εδρών θα γίνει «από πάνω προς τα κάτω», δηλαδή αν οι έδρες των υπολοίπων διατεθούν από τα υψηλότερα ποσοστά προς τα χαμηλότερα, εν αντιθέσει με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές.

Ποιοι έχουν «κλειδώσει» για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες -και ενώ έχουν αρχίσει να «διαρρέουν» ονόματα τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ- για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχουν «κλειδώσει»:

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ο στενότερος συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Επί δύο χρόνια τράβηξε το κουπί της ανασυγκρότησης του κόμματος και του πιστώνεται το γεγονός ότι «μάζεψε» αδυναμίες και αβελτηρίες, ενώ συνέβαλε στη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος. Χαμηλών τόνων, ο πολιτικός μηχανικός που γνωρίστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον καιρό που σπούδαζαν και οι δύο στην Ξάνθη, ανέβηκε γοργά τα κλιμάκια στην ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή μετά την εκλογή Ανδρουλάκη είχε σαρώσει, καθώς είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς. Με καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ, υπερασπίζεται τις επιλογές και την στρατηγική του κόμματος.

Νίκος Παπανδρέου: Γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Νυν ευρωβουλευτής, πήρε τη θέση της Εύας Καϊλή, την οποία απέπεμψε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το Qatargate.

Φίλιππος Σαχινίδης: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (στα «πέτρινα χρόνια») και επί έτη βουλευτής Λάρισας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Είχε προσχωρήσει στο ΚΙΔΗΣΟ που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης.

Γιάννης Μανιάτης: Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επί πολλά έτη βουλευτής Αργολίδας. Έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων. Τα επιστημονικά του αντικείμενα είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, η Κλιματική Αλλαγή και τα Ενεργειακά Συστήματα, η Καινοτομία και Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα.

Βασίλης Σκουντής: Ο γνωστός αθλητικογράφος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, στο Ρέθυμνο

Σάκης Αρναούτογλου: Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ έχει επί μακρόν σχέση με την Κεντροαριστερά. Μάλιστα, το 2022 ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά) ήταν εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, είχε μάλιστα εκλεγεί πέμπτος με 65.150 σταυρούς, πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή, που εξελέγησαν ευρωβουλευτές, και από τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καμίνη.

Ηλίας Κικίλιας: Οικονομολόγος, γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Από την Κοζάνη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο πατέρας της είναι θείος μακρινός του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έφη Κουτεντάκη: Εξελέγη πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στην Κρήτη

Κώστας Χρυσόγονος: Ο συνταγματολόγος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2022 δραστηριοποιείται με το ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος

Πάνος Γκανιάτσος: Δικηγόρος, ήταν υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Πηγή: iefimerida
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης