Ενέργεια

Στο ΤΕΜ μπαίνει το ρεύμα των πληγέντων αγροτών - Δείτε την τροπολογία

Στο ΤΕΜ μπαίνει το ρεύμα των πληγέντων αγροτών - Δείτε την τροπολογία

Οι οφειλές αυτές από 1/1/2026 θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι την 31/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου

 

Συνεχίζονται οι ασκήσεις επί χάρτου για το που θα διατεθούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης φέτος και αυξάνεται ο λογαριασμός για τους…δικαιούχους.

Εν όψει των διαμαρτυριών των αγροτών και καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να στηρίξει τους αγρότες, στην προσπάθεια αυτή, θα αξιοποιηθούν και τα έσοδα του ΤΕΜ.

Χθες βράδυ κατατέθηκε η τροπολογία που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με την οποία αγρότες και όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Η εξαγγελία που έγινε χθες από τον υπουργό… έπιασε εξ απήνης την αγορά προμήθειας που τρόμαξε…στο άκουσμα της αναστολής πληρωμών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η τροπολογία θα προβλέπει ότι τα ποσά θα πληρωθούν στην αγορά προμήθειας από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Μειωμένα τα έσοδα

Το 2024 ωστόσο δεν προβλέπεται να είναι μια καλή χρονιά για τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς θα προέλθουν αποκλειστικά από τα έσοδα των ρύπων. Και ενώ οι περσινή υπολογισμοί εκτιμούσαν στα 80 ευρώ/τόνος τα έσοδα, πλέον οι τιμές έχουν πέσει στα 62 ευρώ/τόνος και υπολογίζονται για όλο το 2024 σε αυτή την τιμή.

Με δεδομένο ότι θα διατεθούν δικαιώματα στην Ελλάδα για συνολικά 17.619.500 tn (περιέχονται 299.000 tn για αεροπορικά δικαιώματα) τα έσοδά του 2024 δεν θα ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ.

Και τα έξοδά του δεν θα είναι λίγα παρότι οι επιδοτήσεις ρεύματος φέτος αφορούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του ΤΕΜ προορίζεται για το ΕΛΑΠΕ το οποίο χρειάζεται στήριξη. Επίσης μικρό ποσό θα διατεθεί για τα δάση ενώ αναμένεται να βγουν και προγράμματα ενίσχυσης ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις.

Όσο για τα 700 εκ. που είναι η επιστροφή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των πρόσθετων επιδοτήσεων που έδωσαν σε μη οικιακούς πελάτες τους με παροχή ισχύος έως 35 kva, και θα πληρωθούν από το ΤΕΜ αυτά έχουν κοστολογηθεί από τα έσοδα του ΤΕΜ του 2023.
Τα χρήματα αυτά, για να εκταμιευθούν θα πρέπει οι προμηθευτές να προσκομίσουν λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να πιστοποιηθεί η πίστωση των ανάλογων ποσών.


Στη Βουλή η τροπολογία

Κατατέθηκε χθες το βράδυ, στο νομοσχέδιο για την Οπαδική βία, η τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια για τους αγρότες, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης.

Όπως προβλέπει το άρθρο 2, αναστέλλεται η είσπραξη των απλήρωτων οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, που αφορούν καταναλώσει μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Οι οφειλές αυτές από 1/1/2026 θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι την 31/12/2030 με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου.

Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι αγρότες που κατά την 4η /9/2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία του ΥΠΕΝ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης