Τελευταία Νέα

Δ.Παπαλεξόπουλος: Σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ- Ακριβή και επώδυνη η ενεργεική μετάβαση

Δ.Παπαλεξόπουλος: Σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ- Ακριβή και επώδυνη η ενεργεική μετάβαση

 Απαιτούνται τεράστια κονδύλια για επενδύσεις τονίζει ο προέδρος του ΣΕΒ

 

«Μπορεί η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου να είναι θετική για την Ελλάδα σε βάθος χρόνου, αλλά τα θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν σε ένα μακρινό μέλλον, αφού μεσολαβήσει μια ακριβή και επώδυνη μεταβατική περίοδος».

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη μετάβαση ενεργειακού συστήματος και τονίζοντας ότι οι βιομηχανίες χρειάζονται βοήθεια τόσο οικονομική όσο και θεσμική.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των ανισοτήτων εντός των κοινωνιών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι στην εξίσωση της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία βρίσκεται πλέον σε μειονεκτική θέση τόσο έναντι της Ασίας όσο και έναντι της Αμερικής.

Μείωση του ενεργειακού κόστους

Παρουσιάζοντας χθες τη έρευνα του ΣΕΒ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ο κ. Παπαλεξόπουλος εστίασε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω της πράσινης μετάβασης και των τεράστιων επενδύσεων που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί.
«Επιχειρούμε, είπε χαρακτηριστικά, να αλλάξουμε μέσα σε τρεις δεκαετίες τον τομέα της ενέργειας που χρειάστηκε δυο αιώνες για να στηθεί και η αλλαγή αυτή είναι μια τεράστια και εξαιρετικά ακριβή πρόκληση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί αίτημα του 51,8% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ΣΕΒ, ενώ το 75% κρίνει πως η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει και το 52% ότι η μείωσή του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι το μόνο ανάχωμα στην απώλεια ανταγωνιστικότητας που υφίστανται οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες οι οποίες είναι και οι πλέον εκτεθειμένες. Μάλιστα περιέγραψε το γενικότερο πρόβλημα της απώλειας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σημειώνοντας ότι εάν φύγει η παραγωγή χημικών, ή αλουμινίου, αν ο ευρωπαϊκός χάλυβας καταστεί πιο ακριβός λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους οι απώλειες δεν θα αναπληρωθούν στο μέλλον.
Τόσο μεγάλες δραστηριότητες δεν μπορούν να ξαναδημιουργηθούν. Σε ότι αφορά δε τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σημείωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους και αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση του WEN για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε κατά αρχήν ότι δεν υπάρχουν απλές και εύκολες λύσεις. Όπως είπε η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστια κονδύλια για επενδύσεις σε υποδομές και διασυνδέσεις και όχι μόνο σε φωτοβολταϊκά. Απαιτείται επίσης μια αγορά ενέργειας που να δουλεύει αποτελεσματικά και θα πρέπει η Ευρώπη και η Ελλάδα ως μέρος της να βάλει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής στην εξίσωση. «Χρειαζόμαστε βοήθεια οικονομική αλλά και θεσμική» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης