Υδρογόνο: Η Ευρώπη δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρόλυση PEM

Υδρογόνο: Η Ευρώπη δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτρόλυση PEM

Η νέα τεχνολογία σύμφωνα με το pv europe

Η Ευρώπη αγκαλιάζει την ηλεκτρόλυση με μεμβράνη πολυμερών ηλεκτρολυτών (PEM), δίνοντάς της προτεραιότητα έναντι της αλκαλικής ηλεκτρόλυσης, σύμφωνα με τον Thomas Hillig (Διευθύνων Σύμβουλος της THEnergy η οποία δημοσίευσε πρόσφατα έναν χάρτη ικανότητας ηλεκτρόλυσης για την Ευρώπη).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι PEM είναι η ηλεκτρόλυση του νερού σε ένα στοιχείο εξοπλισμένο με έναν στερεό πολυμερή ηλεκτρολύτη που είναι υπεύθυνος για την αγωγή των πρωτονίων, το διαχωρισμό των αερίων του προϊόντος και την ηλεκτρική μόνωση των ηλεκτροδίων.

 
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_4.png

Χώρες που έκαναν νέες συμφωνίες Η2

Ήδη αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει νέες συμφωνίες υδρογόνου, καθώς η Γερμανία προχωρά σε συνεργασία για το υδρογόνο με την Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ενώ πολλές από τις παλαιότερες εγκαταστάσεις ήταν αλκαλικοί ηλεκτρολύτες, τώρα υπάρχει σαφής υπεροχή της τεχνολογίας PEM.

Η καλύτερη εικασία μου θα ήταν ότι ο χάρτης καλύπτει το 80% των ηλεκτρολυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η πρόσθεση των εγκαταστάσεων από τον χάρτη έχει ως αποτέλεσμα περίπου 135 MW. Άρα το σύνολο θα είναι στην περιοχή των 170 MW.

Ωστόσο, πολλά έργα είναι ακόμη υπό υλοποίηση.

Ένα μεγάλο κύμα νέων ηλεκτρολυτών εμφανίστηκε το 2023.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο χάρτης θα φαίνεται εντελώς διαφορετικός σε ένα χρόνο από τώρα», είπε ο Hillig στο pv-magazine.

Η Ecoclean ξεκίνησε τη σειρά παραγωγής αρθρωτών ηλεκτρολυτών AEL σε κλίμακα μεγαβάτ.

 

15ετή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Η Lhyfe και η EDP Renewables υπέγραψαν 15ετή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Στο πλαίσιο της εταιρικής συμφωνίας αγοράς ενέργειας (CPPA), η Lhyfe θα αγοράσει ενέργεια από ένα ηλιακό έργο 55 MW στη Γερμανία που αναπτύχθηκε από την EDPR, μέσω της Kronos Solar EDPR.

Οι εταιρείες αναμένουν να συνδέσουν την εγκατάσταση με το δίκτυο εντός του 2025.

Η CPPA είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της Lhyfe μέχρι σήμερα και εξασφαλίζει τροφοδοσία από ΑΠΕ για τις μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινων υδρογόνου στη Γερμανία.

Είναι επίσης η πρώτη PPA (συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ενός παραγωγού και ενός πελάτη) που έχει υπογράψει η EDP Renewables με εταιρεία υδρογόνου.

Η Thyssenkrupp Steel Europe προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια έως και 151.000 τόνων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προκειμένου να προμηθεύσει εγκαταστάσεις άμεσης μείωσης σιδήρου που κατασκευάζει στο εργοστάσιό της στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.

Η χαλυβουργία επιδιώκει 10ετή συμβόλαια για πράσινο ή μπλε H2 για να μειώσει τις εκπομπές στο μεγαλύτερο χαλυβουργείο της Γερμανίας.

 

Συμφωνία για τη σκοπιμότητα εξαγωγών υγρού πράσινου Η2

Η Masdar και η Daimler Truck συμφώνησαν να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα εξαγωγών υγρού πράσινου υδρογόνου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ευρώπη έως το 2030.

Στόχος είναι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες οδικές εμπορευματικές μεταφορές στην ήπειρο.

Η Daimler Truck ακολουθεί μια στρατηγική διπλής τροχιάς με οχήματα που κινούνται με υδρογόνο και μπαταρίες.

Το πρωτότυπο φορτηγό Mercedes-Benz GenH2 της εταιρείας ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι 1.047 χιλιομέτρων σε όλη τη Γερμανία γεμάτο υγρό υδρογόνο σε πραγματικές συνθήκες.

Η Daimler Truck κατασκευάζει έναν δοκιμαστικό στόλο Mercedes-Benz GenH2 Trucks, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί στα μέσα του 2024.

ΣΥΣΤΗΜΑ_ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ_1.jpg

Έρευνα συγκρίνει οφέλη και σκοπιμότητα υποδομών μεταφορών

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών και Μηχανικής της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια εφικτή γερμανοαυστραλιανή αλυσίδα εφοδιασμού, όπως περιγράφεται σε μια νέα μελέτη που ανέθεσε.

Το Ερευνητικό Ίδρυμα Fraunhofer για τις Ενεργειακές Υποδομές και τη Γεωθερμική Ενέργεια IEG διεξήγαγε τη μελέτη, συγκρίνοντας τα οικονομικά οφέλη και την τεχνική σκοπιμότητα διαφόρων υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου υδρογόνου, ενός αγωγού προϊόντος, ενός πλοίου εσωτερικής ναυσιπλοΐας και του σιδηροδρόμου.

Ο Jan Wörner (Πρόεδρος του Acatech) είπε ότι μια αυστραλιανογερμανική γέφυρα υδρογόνου υπόσχεται μια σταθερή και αμοιβαία επωφελή εμπορική σχέση μεταξύ 2 δημοκρατικών χωρών.

Η μελέτη είναι η τελευταία συνιστώσα του έργου HySupply, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μια αυστραλιανή κοινοπραξία με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ (UNSW).

Η Edison Energy είπε ότι πολλές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο του 2023, υποστηρίζοντας νέες εγκαταστάσεις παραγωγής.

 

Οι τιμές PPA

Η Edison Energy ανέφερε ότι η τιμολόγηση της PPA συνέχισε να μειώνεται το 4ο τρίμηνο στις περισσότερες αγορές, με τις μέσες τιμές της Πολωνίας και της Ιταλίας να μειώνονται κατά 16% και 12%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο.

Στη Γερμανία και την Ισπανία, οι τιμές της PPA για το 4ο τρίμηνο παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, με μετατόπιση περίπου 2 € (2,17 $)/MWh.

Οι διάμεσες τιμές σε αυτές τις χώρες μειώθηκαν επίσης σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022 καθώς η αστάθεια υποχώρησε, ανέφερε.

Οι απαιτούμενες κινήσεις των Ευρωπαίων παραγωγών

Οι εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη το 4ο τρίμηνο οι οποίες θα υποστηρίξουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, σύμφωνα με την Ενημέρωση της Παγκόσμιας Αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 4ο τρίμηνο της Edison Energy.

Η σαφήνεια που επιφέρουν οι κανονισμοί της ΕΕ και οι μηχανισμοί υποστήριξης και για τα λειτουργικά έξοδα μέσω της EU Hydrogen Bank θα μπορούσε να τονώσει τον ανταγωνισμό για τις PPA εάν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί υδρογόνου διαχειριστούν με επιτυχία τα οικονομικά και τεχνικά εμπόδια στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης