Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Icis: Τριπλασιασμός των εισαγωγών καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 για τη Γερμανία

Icis: Τριπλασιασμός των εισαγωγών καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 για τη Γερμανία
Για το 2024 δεν αποκλείεται να φθάσουν τις 38 TWh σε σύγκριση με μόλις 12 TWh το 2023

καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας αναμένεται να τριπλασιαστούν το 2024, καθώς η χώρα δίνει το δικό της αγώνα για να απαλλαγεί από τον άνθρακα, σύμφωνα με όσα δηλώνει η εταιρεία Συμβούλων Icis.

Για το 2024 δεν αποκλείεται να φθάσουν τις 38 TWh σε σύγκριση με μόλις 12 TWh το 2023, ανέφερε η Icis σε μια προοπτική του τρέχοντος έτους για τις αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και άνθρακα της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα μετατραπεί από «ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη στον δεύτερο μεγαλύτερο καθαρό εισαγωγέα εντός μόλις δύο ετών», ανέφερε η έκθεση.

Από που πηγάζει αυτή η αισιοδοξία

Η Icis αποδίδει την εν λόγω αισιόδοξη πρόβλεψή της στην κατάργηση των πυρηνικών σε συνδυασμό με την απαλλαγή της από τον άνθρακα. Επίσης, ανέμενε άλλα 10 GW γερμανικών μονάδων λιθάνθρακα και λιγνίτη να εξέλθουν από την αγορά το 2024.

Συνολικά, η πρόσθετη ηλιακή και αιολική δυναμικότητα σε όλη την Ευρώπη φέτος θα προσθέσει περίπου 106 TWh στην παροχή ρεύματος σε σύγκριση με μια αύξηση της ζήτησης κατά 75 TWh. Μαζί με μια καθαρή αύξηση 10 TWh της πυρηνικής ενέργειας – κυρίως χάρη στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της διαθεσιμότητας στη Γαλλία – θα πιέσει περαιτέρω τη θερμική παραγωγή.

 

Η εκτίμηση για άνθρακα και λιγνίτη

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή παραγωγή άνθρακα και λιγνίτη θα μειωθεί συνολικά κατά 34 TWh φέτος.

Η εταιρεία συμβούλων ανέμενε ότι οι τιμές του άνθρακα θα τελειώσουν το έτος περίπου στα 60-65 ευρώ/τόνο. Το κύριο συμβόλαιο άνθρακα διαπραγματεύτηκε τελευταία περίπου 63 ευρώ/τόνο. Έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους.Η Icis προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα ανακάμψει κατά 8% φέτος και θα φτάσει τις 3.746 TWh. Αυτό παρέμεινε περίπου 12% κάτω από τον μέσο όρο του 2017-2021.

Η Icis προβλέπει επίσης ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακτήσει 3% στις 3.126 TWh. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, η Icis ανέμενε ότι η ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2,5-3% ετησίως έως το 2028 χάρη στη μεγαλύτερη ηλεκτροδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης