Ενέργεια

Mytilineos: Τι σηματοδοτούν οι διασυνδέσεις για την ενεργειακή της ατζέντα

Mytilineos: Τι σηματοδοτούν οι διασυνδέσεις για την ενεργειακή της ατζέντα
Αναδημοσίευση του άρθρου από την «Καθημερινή» - Της Χρύσας Λιάγγου

Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών που ανέπτυξε «διαβάζοντας»  εγκαίρως το νέο περιβάλλον της ενεργειακής μετάβασης και συνεχίζει να εμπλουτίζει παρακολουθώντας την πορεία της, η Μυτιληναίος διευρύνει το διεθνοποιημένο της προφίλ,  βάζοντας στο «κάδρο» των στρατηγικών της προτεραιοτήτων πέρα από τις ΑΠΕ όπου ήδη  αναπτύσσει δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, τα δίκτυα  διανομής και τις μονάδες φυσικού αερίου που αναδεικνύονται σε κρίσιμες πτυχές για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση.

«Πολλοί θεωρούν ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Δεν είναι αυτό. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα ΑΠΕ. Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Για εμάς τα projects δικτύων θα είναι τα νέα ‘M Renewables΄»  είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Η κοινοποίηση της νέας αυτής στρατηγικής στόχευσης της ελληνικής πολυεθνικής έγινε αφού διασφάλισε το ¨διαβατήριο» για την είσοδό της στην μεγάλη αγορά των δικτύων ηλεκτρισμού όπου η Ευρώπη σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 580 δις. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2023 και σε κοινοπραξία με την GE Vernova  ανέλαβαν το κομμάτι της προμήθειας και κατασκευής δύο υποσταθμών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης στην πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση Μεγάλης Βρετανίας- Σκωτίας, μια σύμβαση ύψους 1 δις. δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο έργο μεγάλου βεληνεκούς στον κλάδο των δικτύων για την Mytilineos, αφού η εταιρία κατασκεύασε την δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας που εγκαινιάστηκε προσφάτως και συμμετέχε και σε άλλα έργα διασυνδέσεων για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ ενώ έχει αναπτύξει δίκτυα και σε αγορές του εξωτερικού για τη διασύνδεση σταθμών ΑΠΕ που έχει κατασκευάσει για τρίτους.

Τα σχέδια επέκτασης και η αλήθεια για το υδρογόνο

Διαθέτοντας την τεχνογνωσία και το οικονομικό μέγεθος που προϋποθέτουν τέτοιου είδους έργα και έχοντας αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με μεγάλες ενεργειακές εταιρίες του κλάδου διεθνώς,  η ελληνική πολυεθνική είναι έτοιμη να διεκδικήσει μερίδιο από την κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση αγορά των ηλεκτρικών δικτύων. Δεν είναι όμως ο μόνος κλάδος τον οποίο εντάσσει στην καρδιά της στρατηγικής της η Mytilineos. Εχοντας εδραιώσει την παρουσία της σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας και προσαρμόσει έγκαιρα την εταιρική της  δομή ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων, συγχρονίζεται με τις ανάγκες της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης για νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και νέα προϊόντα. Με εφαλτήριο την Μεγάλη Βρετανία όπου μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να κατακτήσει κυρίαρχη θέση τόσο στην αγορά των ΑΠΕ όσο και σε θερμικές μονάδες, σχεδιάζει την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απανθρακοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης και ειδικά χωρών όπως η Γερμανία που  μετά το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστάσιων έχει θέσει ως στόχο την απόσυρση των ανθρακικών της μονάδων έως το 2030 και της Πολωνίας που στηρίζεται κατά βάση στον άνθρακα, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς το φυσικό αέριο καθώς  η τεχνολογία του υδρογόνου ωριμάζει με αργά βήματα και η αποθήκευση δεν είναι έτοιμη να καλύψει την στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως εντάσσουν στο σχεδιασμό τους μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν ως εφεδρείες όταν πέφτει η παραγωγή των ΑΠΕ.

Μόνο η RWE στη Γερμανία σχεδιάζει την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 15 GW με προοπτική να λειτουργήσουν στο μέλλον με υδρογόνο. Για να ξεκινήσει το project θα πρέπει το γερμανικό δημόσιο να το χρηματοδοτήσει με περίπου 40 δις. ευρώ ζήτημα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις καθώς, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επικεφαλής της RWE Μάρκους Κρέμπερ ¨κάθε μέρα που καθυστερεί η στρατηγική για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου έως το 2030 μειώνονται». Η κρατική επιδότηση κρίνεται απαραίτητη για την βιωσιμότητα των νέων αυτών μονάδων, αφού καθήκον τους δεν είναι να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά να διασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους που ο ήλιος και ο άνεμος δεν επαρκούν.

Η τιμή για την ενέργεια που αντιστοιχεί στην παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα είναι προσυμφωνημένη και σταθερή και για την υπόλοιπη ενέργεια θα αντισταθμίζεται με παραμέτρους κόστους, όπως η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF και δεν θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Με αυτό το μοντέλο τιμολόγησης δουλεύει από τις αρχές του 2024 η Aλουμίνιον της Ελλάδος , ενώ η εταιρία  βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις εταιρίες στην Ελλάδα και πολύ κοντά σε συμφωνία με μία εταιρία στην Ιταλία. Στην εγχώρια αγορά η θυγατρική της Mytilineos Protergia σχεδιάζει την παροχή νέων υπηρεσιών στους  πελάτες της με εργαλείο τους ¨΄εξυπνους¨ μετρητές που θα εγκαταστήσει μαζικά, ξεκινώντας από ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2024. Οι ¨΄εξυπνοι» μετρητές θα εγκαθίστανται δωρεάν και με την συναίνεση του πελάτη για την διαχείριση των δεδομένων της κατανάλωσής του. Σε συνδυασμό με την υπηρεσία Avokado, που λειτουργεί ήδη πιλοτικά στα Ασπρα Σπίτια στη Βοιωτία, η Protergia θα μπορεί να προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες στους πελάτες της, πιο αποδοτικές και συμφέρουσες ως προς την κατανάλωση ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης