Ενέργεια

Προς νέα πτώση στα τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο

Προς νέα πτώση στα τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο
Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποιοι μιλούν για «κίτρινο» τιμολόγιο Φεβρουαρίου στα 12- 13,50 λεπτά του ευρώ/KWh ή και ακόμη χαμηλότερα, και «πράσινο» στα 14-15 λεπτά του ευρώ/KWh

Συνθήκες περαιτέρω αποκλιμάκωσης των λιανικών τιμών ρεύματος τον Φεβρουάριο, διαμορφώθηκαν στη χονδρική αγορά τον Ιανουάριο πρώτο μήνα επανόδου στην «κανονικότητα», ο οποίος σηματοδοτήθηκε από το χαμηλό «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και το οκτάμηνο προϊόν της Φυσικό Αέριο που έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τη ΡΑΑΕΥ, αλλά φαίνεται να μετατοπίζει το επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών, στα σταθερά τιμολόγια.
Με τη μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται έως σήμερα (29/1) σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στα 93,81 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής 102,2 ευρώ/MWh του Δεκεμβρίου 2023, είναι μάλλον δύσκολο για τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε αυξήσεις τόσο στο «πράσινο» όσο και στο «κίτρινο» τιμολόγιο.

Είναι ενδεικτικό ότι για τη ΔΕΗ ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ενεργοποιείται, όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh πράγμα που σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν τις δυο επόμενες ημέρες έχουμε μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο. Βεβαίως στα «πράσινα» τιμολόγια άλλων προμηθευτών, ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε το όφελος παραμένει στον προμηθευτή, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό. Πέραν αυτών οι συντελεστές που διαμορφώνουν τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλιμακώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο συμβόλαιο αερίου TTF για παράδοση τον Φεβρουάριο κινείται εδώ και ημέρες κάτω από τα 30 ευρώ/ MWh, ενώ σε χαμηλή τροχιά βρίσκεται και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Την Παρασκευή, (26/1), το TTF έκλεισε στα 27,7 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή των ρύπων (EUA) έχει υποχωρήσει στα 63,1 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, από περίπου 80 ευρώ τον Δεκέμβριο. ‘Όσο για τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα (29/1) στα 83,72 ευρώ/ΜWh (+21%), ένα επίπεδο πολύ κοντά με τις τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Tα κίτρινα τιμολόγια

Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποιοι μιλούν για «κίτρινο» τιμολόγιο Φεβρουαρίου στα 12- 13,50 λεπτά του ευρώ/KWh ή και ακόμη χαμηλότερα, και «πράσινο» στα 14-15 λεπτά του ευρώ/KWh.
Εξάλλου στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα αναμένεται να παίξει και η υπόθεση του οκτάμηνου τιμολογίου με σταθερή τιμή της Φυσικό Αέριο, η οποία μπορεί να έχει κληθεί σε απολογία από τη ΡΑΑΕΥ ωστόσο έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή της υπουργικής απόφασης που αφορά τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων. Όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, που θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ωφελεί εν τέλει τους καταναλωτές, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές της απόφασης δίνοντας δυνατότητα παρουσίασης σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης του ενός έτους και συγκεκριμένα κατά ελάχιστο έξι μηνών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής των νέων τιμολογίων, δηλαδή τον Ιανουάριο 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, γύρω στο 70% των νοικοκυριών, μετέπεσαν στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς δεν είχαν επιλέξει κάποιο άλλο προϊόν.
Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου όλων των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ την 1η του μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης