Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η κινεζική τόνωση αυξάνουν τις ελπίδες της ζήτησης

 

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, παρα το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η τόνωση της οικονομίας στην Κίνα αυξάνουν τις ελπίδες για πιο ισχυρή ζήτηση αργού φέτος.

Το West Texas Intermediate υποχωρούσε 0,63%, στα 76,87 δολάρια το βαρέλι περί τις 18:32 ώρα Ελλάδας, ενώ το Brent υποχωρούσε 0,41%, στα 82,07 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς είναι έτοιμοι να σημειώσουν εβδομαδιαία άνοδο άνω του 5% και βρίσκονται σε ρυθμό για την καλύτερη τους εβδομάδα από τις 13 Οκτωβρίου. Το WTI και το Brent ενισχύονται κατά 8,3% και 7,4%, αντίστοιχα, για το έτος.

Για τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ελαφρώς υψηλότερες τιμές στην αντλία. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 3,10 δολάρια την Παρασκευή, περίπου 1 σεντ από πριν μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα αυτοκινητιστών AAA.

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται συνεχώς μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο Πάτρικ ντε Χάαν, αναλυτής της GasBuddy, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 2% που ανέμενε η Wall Street. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, χαλαρώνει τις απαιτήσεις αποθεματικών για την τράπεζά της σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της παραπαίει.

«Οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν αρκετά ισχυρή ζήτηση φέτος», δήλωσε στο CNBC ο Robert Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital.

Η πιθανότητα για πιο ισχυρή ζήτηση έρχεται καθώς η προσφορά αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ λόγω των χειμερινών καταιγίδων. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, ο ΟΠΕΚ+, δεν σχεδιάζουν αλλαγές στις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση του ομίλου την Πέμπτη, είπαν αρκετοί εκπρόσωποι στο Bloomberg News. Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο για να στηρίξει τις τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης