Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 81 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 81 δολ. κινείται το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ και εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα και μια νέα επίθεση των δυνάμεων των Χούτι σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης υπογράμμισε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το εμπόριο σε μια βασική παγκόσμια οδό διαμετακόμισης.

Το Brent ενισχυόταν 1,5% στα 81,25 δολ. το βαρέλι στις 18:34 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κέρδιζε 1,56% στα 76,26 δολ. το βαρέλι.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η υποχώρηση προήλθε από την έντονη πτώση των εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ καθώς ο χειμερινός καιρός έκλεισε στα διυλιστήρια και κράτησε τους αυτοκινητιστές εκτός δρόμου.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή παρέμειναν στο επίκεντρο.
Στο τελευταίο χτύπημα στη ναυτιλία γύρω από τον βασικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας, τη Maersk ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις κοντά ανάγκασαν δύο πλοία που εκμεταλλευόταν η θυγατρική της στις ΗΠΑ και μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ, να γυρίσουν κατά τη διέλευση του στενού Bab al-Mandab στα ανοιχτά της Υεμένης, συνοδευόμενα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Την Πέμπτη, ο ηγέτης των Χούτι της Υεμένης υποσχέθηκε να συνεχίσει να στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να φτάσει η βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.
«Βλέπουμε επιτέλους τις αγορές ενέργειας να αφυπνίζονται με την ευδιάκριτη πιθανότητα αυτές οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να συνεχιστούν για μήνες», δήλωσε ο Joshua Mahony, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο Scope Markets.
«Η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση φαίνεται απίθανη».

Οι τιμές του πετρελαίου άντλησαν επίσης υποστήριξη από τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη βαθιά περικοπή των τραπεζικών αποθεματικών την Τετάρτη, σε μια κίνηση που θα εισφέρει περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τραπεζικό σύστημα και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για μια εύθραυστη οικονομία και τις βουτιές των χρηματιστηρίων.
Ωστόσο, αλλού, το φάσμα των διατηρούμενων υψηλών επιτοκίων φαινόταν μεγάλο.
Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η Federal Reserve δεν θα βιαζόταν να μειώσει τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 4%, που είναι υψηλό - ρεκόρ, χωρίς να υπαινίσσεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται ακόμη και τη χαλάρωση της πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης