ENTSO-E: 400 δισ. επενδύσεις για την διασύνδεση των offshore αιολικών έως το 2050

ENTSO-E: 400 δισ. επενδύσεις για την διασύνδεση των offshore αιολικών έως το 2050

Η Κομισιόν έχει θέσει στόχο κατασκευής τουλάχιστον 60 GW σε υπεράκτια αιολική ισχύ έως το 2030 και 300 GW έως το 2050

 

Επενδύσεις άνω των 400 δισ ευρώ και καλώδια μήκους 54.000 χιλιομέτρων στις ευρωπαϊκές θάλασσες, θα χρειαστεί η Ευρώπη για τη διασύνδεση των offshore αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται ως το 2050. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το πρώτο Σχέδιο Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Δικτύων της Ευρώπης του ENTSO-E, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Το υψηλό κόστος των επενδύσεων για την υλοποίηση όλων αυτών των διασυνδέσεων, τα τεχνικά προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά και η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την δημιουργία των διαδρόμων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Βρυξελλών.

Πανευρωπαϊκό δίκτυο

Ενδεικτική είναι η αναφορά του κ. Μανουσάκη, ο οποίος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε τις σχέσεις κόστους- οφέλους και τις οικονομίες κλίμακος που μπορούν να επιτευχθούν με το σχεδιασμό ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικών διασυνδέσεων: «Είναι η ώρα οι κάθετοι και οι οριζόντιοι διάδρομοι μεταφοράς ρεύματος να καταλάβουν κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο» είπε ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: «Οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς πρέπει να επικοινωνήσουμε στις κυβερνήσεις την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να σχεδιάσουμε συνολικά τα έργα των διαδρόμων ηλεκτρισμού και των απαραίτητων διασυνδέσεων μεταξύ των offshore αιολικών εξετάζοντας τη βιωσιμότητα και το συσχετισμό κόστους/οφέλους από ευρωπαϊκή σκοπιά, ως ‘Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και όχι ως διμερή έργα μεταξύ δύο κρατών». Και ο κ. Μανουσάκης κατέληξε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη όπως ο καθένας τη χώρα του».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει θέσει στόχο κατασκευής τουλάχιστον 60 GW σε υπεράκτια αιολική ισχύ έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. Η Ελλάδα από την πλευρά της σχεδιάζει να εγκαταστήσει 2 GW έως το 2030 και 17 GW έως το 2050.
Πάντως οι στόχοι της Κομισιόν υπερβαίνουν το πρώτο Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Δικτύων του ENTSO-E, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με εθνικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ENTSO-E, στην ΕΕ το pipeline για τα υπεράκτια αιολικά φθάνει στα 354 GW έως το 2050 και ανεβαίνει στα 496 GW αν προστεθούν η Νορβηγία και η Βρετανία.
Η σύνδεση όλων αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τους τελικούς καταναλωτές δεν θα είναι φθηνή, προειδοποιεί η έκθεση.
«Θα χρειαστεί συνολική επένδυση άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών », εκτιμά ο ENTSO-E, λέγοντας ότι η υποδομή που απαιτείται για τη σύνδεση αυτών «μπορεί να καλύψει έως και 54.000 χιλιόμετρα διαδρομών στα ευρωπαϊκά ύδατα, ίσο με σχεδόν 1,5 φορές το μήκος του ισημερινού».

Δύσκολη η κατασκευή λένε οι διαχειριστές

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson χαιρέτισε το σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων δικτύων του ENTSO-E, λέγοντας ότι «αντανακλά την κατεύθυνση που έχει ορίσει η ΕΕ».
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση των διαχειριστών δικτύων μεταφοράς θεωρεί ότι η κατασκευή αυτών των διασυνδέσεων θα είναι δύσκολη. «Η μεταφορά αυτής της ενέργειας στην ακτή είναι μόνο η μισή ιστορία, πρέπει επίσης να μεταφερθεί και στους ανθρώπους, που πρόκειται να την καταναλώσουν», δήλωσε ο Damian Cortinas, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ENTSO-E.
Από αυτό το σημείο ξεκινά το πρόβλημα της χρηματοδότησης, που δεν αφορά μόνον στα κεφάλαια για την κατασκευή των έργων αλλά και στις χρεώσεις που θα πληρώνουν οι καταναλωτές προκειμένου οι Διαχειριστές να ανακτήσουν τις επενδυτικές δαπάνες συν το κέρδος τους.
Σύμφωνα με το ENTSO-E, η υπέρβαση των προκλήσεων θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των δημόσιων αρχών, ευρωπαϊκών και εθνικών και του κλάδου σε μια ολιστική προσέγγιση για το σύστημα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης