Ενέργεια

Η Rystad Energy ανεμένει ισχυρή πετρελαϊκή ζήτηση και αύξηση των τιμών για το 2024

Η Rystad Energy ανεμένει ισχυρή πετρελαϊκή ζήτηση και αύξηση των τιμών για το 2024
Μέχρι στιγμής το 2024, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κολλημένες σε ένα στενό εύρος συναλλαγών από 75 έως 80 δολάρια το βαρέλι

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει αρκετά σταθερή και θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη με ενδεχόμενη ανοδική πορεία φέτος, συσφίγγοντας τις ισορροπίες της αγοράς και δυνητικά οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, δήλωσε στο Bloomberg ο Claudio Galimberti, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας πετρελαίου της Rystad Energy, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής το 2024, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κολλημένες σε ένα στενό εύρος συναλλαγών από 75 έως 80 δολάρια το βαρέλι Brent. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι παράγοντες της αγοράς αντιλαμβάνονται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι επί του παρόντος ασθενής.

Ωστόσο, η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια στενή αγορά φέτος και θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, σύμφωνα με τον Galimberti. Η σταθερή αύξηση της ζήτησης οδηγεί τη Rystad Energy να αναμένει σφιχτά ισοζύγια το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και ως εκ τούτου υψηλότερες τιμές.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της Rystad Energy εκτιμούν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα εκτιναχθεί «αρκετά δραματικά» φέτος και αυτό θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία, και ενδεχομένως στον ΟΠΕΚ, να χαλαρώσουν σταδιακά τις περικοπές τους. Κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2024, η αγορά πετρελαίου θα είναι σφιχτή ακόμη και χωρίς πολύ βαθιές περικοπές από τους Σαουδάραβες και τον ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν παραμείνει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς οι traders συνεχίζουν να ανησυχούν για τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες φέτος.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης το 2024 και το 2025, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει σημαντικά χαμηλότερες εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης το τρέχον έτος. Τέλος, ο ΙΕΑ βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος σε σύγκριση με το 2023, ενώ ο ΟΠΕΚ αναμένει ανάπτυξη περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης