Τελευταία Νέα

Euractiv: Σχεδιασμός για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης

Euractiv: Σχεδιασμός για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης

Το τέλος της ευρωπαϊκής 5ετούς θητείας και η έναρξη του νέου έτους βάζουν την κλιματική κοινότητα να σκεφτεί την επερχόμενη περίοδο

Παρότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της για το 2030, λόγω των φθηνών ηλιακών συλλεκτών και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, το πιο μακρινό μέλλον φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιο, όπως υποστηρίζει με άρθρο του το Euractiv.

Νέα υπεράκτια δίκτυα, διαχείριση του άνθρακα, αξιοποίηση της γεωθερμίας και νέες μορφές ενέργειας γενικότερα είναι στο προσκήνιο ενόψει της ενεργειακής μετάβασης.

«Τα πρόσθετα μέτρα είναι επιτακτικά εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τον στόχο της για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ESABCC), που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου.


Εμπορία εκπομπών για τη γεωργία

Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση των κλιματικών μέτρων ως μέρος των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, οι εκπομπές του κλάδου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από το 2005.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, «το συμβούλιο συνιστά ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει ένα σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα το αργότερο έως το 2031»,», αναφέρει η Maria Simon Arboleas.

«Οι αγρότες και οι διαχειριστές γης πρέπει να ενθαρρυνθούν περισσότερο για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε η Bredahl Jacobsen (Αντιπρόεδρος της ESABCC).


Σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων δικτύων της Ευρώπης

Η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας θα απαιτήσει επίσης περισσότερα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρώτο σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων δικτύων της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, υπογραμμίζει την τεράστια επένδυση που απαιτείται για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τους τελικούς καταναλωτές, με εκτιμώμενα 54.000 χιλιόμετρα ενεργητικού μεταφοράς που αναμένεται να κατασκευαστούν στα ευρωπαϊκά ύδατα έως το 2050.

Το κόστος που υπολογίζεται στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ολοκληρωμένη διαχείριση άνθρακα
έως το 2050

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια στρατηγική διαχείρισης του άνθρακα στις 6 Φεβρουαρίου.

Το προσχέδιο εγγράφου το οποίο θα περιγράφει τις επιλογές πολιτικής, αλλά δεν θα περιέχει νομικά δεσμευτικά μέτρα σε αυτό το στάδιο, προβλέπει ταχεία αύξηση έως και 50 εκατομμύρια τόνους ετήσιας ικανότητας αποθήκευσης CO2 (mta) έως το 2030, 200 mta έως το 2040 και 450 mta έως το 2050 στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.


Αξιοποίηση της γεωθερμίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει τώρα η ΕΕ να ασχοληθεί σοβαρά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Αυτό περιλαμβάνει ολοκληρωμένα δημόσια δεδομένα και εθνικές γεωθερμικές στρατηγικές. Ένα άλλο θέμα για την επόμενη πολιτική θητεία μετά τις εκλογές της ΕΕ το 2024.


Γαλλία - Γερμανία: Στο ΥΠΟΙΚ το υπουργείο Ενέργειας

Σε άλλες ειδήσεις, οι Γάλλοι έχουν νέα κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιος θα αναλάβει πραγματικά την ενέργεια. Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης πριν από δύο εβδομάδες, διέλυσε το υπουργείο Ενέργειας που κατείχε η Agnès Pannier-Runacher και μετέφερε το χαρτοφυλάκιο υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire.

Στη Γερμανία, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ αποκαλείται «υπερ-υπουργός» υπεύθυνος για την ενέργεια, την οικονομία και το κλίμα, παρόλο που δεν κατέχει το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης