Κίνδυνος να τεθούν εκτός προγραμματισμού αιολικά έργα στην Β. Ιρλανδία (Renews)

Κίνδυνος να τεθούν εκτός προγραμματισμού αιολικά έργα στην Β. Ιρλανδία (Renews)

Η καθυστέρηση στην εξέταση των προσφυγών δημιουργεί προβλήματα

Δεν καθυστερούν λόγω προσφυγών μόνο στην Ελλάδα τα κατασκευαστικά έργα, αλλά και στην Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το renews.biz, η RenewableNI έχει εκδώσει μια προειδοποίηση (ως απάντηση) στην Επιτροπή Προσφυγών Σχεδιασμού (PAC) ότι δεν θα αρχίσει να εξετάζει τις προσφυγές σχεδιασμού που θα υποβληθούν για κρίσιμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι τη χρονική περίοδο 2025-26.

Η RenewableNI υποστηρίζει ότι ο στόχος του 2030 κινδυνεύει να χαθεί ως απάντηση στις «σημαντικές πιέσεις πόρων» του PAC

Πρόσφατα η PAC δήλωσε ότι «βίωνε σημαντικές πιέσεις πόρων» και ότι το 75% του προσωπικού της ήταν καινούργιο.

Ο Steven Agnew (Διευθυντής της RenewableNI) δήλωσε: «Η PAC επιβεβαίωσε με επιστολή σε μέλος της RenewableNI ότι τα θέματα προσωπικού θα συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα.

Ο σχεδιασμός των χρονοδιαγραμμάτων σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της διαδρομής προς την αγορά και το δίκτυο, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ήδη έναν δύσκολο αγώνα για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Χρειαζόμαστε συγκατάθεση σχεδιασμού για έργα το αργότερο έως το 2027 για να συνδεθούν έως το 2030.

Σε επίπεδο προγραμματισμού δεν έχουμε 6 χρόνια, αλλά 3».

Η ABO Wind έχει 2 μεγάλα έργα αιολικών πάρκων που περιμένουν για ακροάσεις PAC.

Εάν αναπτυχθούν, τα έργα θα περιλαμβάνουν μια συνδυασμένη ιδιωτική επένδυση σχεδόν 52 εκατομμυρίων λιρών.


Η
Patricia McGrath (Επικεφαλής Ανάπτυξης Έργων για την ABO Wind στη Βόρεια Ιρλανδία), δήλωσε:

«Τα χρονοδιαγράμματα του PAC σημαίνουν ότι οι αιτήσεις σχεδιασμού για 2 από τα έργα της ABO Wind δεν θα ληφθούν υπόψη παρά σχεδόν 3 χρόνια μετά την παραπομπή τους στην Επιτροπή.

Αυτό είναι πολύ πέρα από κάθε εύλογο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να αναμένεται από τους αιτούντες να περιμένουν και επηρεάζει άμεσα την ικανότητα της Βόρειας Ιρλανδίας να εκπληρώσει τους νομικά δεσμευτικούς στόχους της για την κλιματική αλλαγή.

Εκτιμούμε ότι η PAC αντιμετωπίζει πιέσεις πόρων και θα υποστηρίξουμε τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί αυτό.

Το να επιτραπεί σε αυτά τα έργα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία».

Ο Agnew πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Υποδομών πρέπει να αιτιολογεί πότε κάνει παραπομπές στο PAC, δεδομένων των ζητημάτων πόρων.

Αυτά είναι στη διακριτική τους ευχέρεια και θα μπορούσαν να λαμβάνουν τις αποφάσεις οι ίδιοι ή να διορίζουν έναν ανεξάρτητο επίτροπο όπου χρειάζεται.

Η RenewableNI ζήτησε την επείγουσα δημιουργία μιας Επιταχυνόμενης Ειδικής Ομάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η ΝΙ θα επανέλθει σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης