Περιβάλλον

Η ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να πουν «όχι» στα νέα μεταλλαγμένα

Η ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να πουν «όχι» στα νέα μεταλλαγμένα

Να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών

Η Greenpeace μέσω δελτίου Τύπου της τάσσεται κατά του νομοσχεδίου που ετοιμάζει προς ψήφιση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα νέα μεταλλαγμένα.

Σύμφωνα με τη Μη κυβερνητική οργάνωση που αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πρόκειται για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών.

 

Αναλυτικά:

«Αύριο (24/1/2024), τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ψηφίσουν επί ενός σχεδίου νόμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα νέα μεταλλαγμένα τα οποία όμως ενέχουν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους για το περιβάλλον, τη γεωργία και την τροφή όπως όλα τα μεταλλαγμένα.

Σύμφωνα με τη νέα νομική ανάλυση της Greenpeace, o νόμος αυτός παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών, ιδίως τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία και την επιχειρηματική τους ελευθερία, δεν προστατεύει τις καλλιέργειες από γενετική επιμόλυνση, ενώ ταυτόχρονα εισαγάγει διπλώματα ευρεσιτεχνίας καθιστώντας τους αγρότες εξαρτημένους από τους ελάχιστους αγροχημικούς κολοσσούς που θα καταλήξουν να ελέγχουν τη βάση των διατροφικών μας συστημάτων, δηλαδή τους σπόρους και το αναπαραγωγικό υλικό.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επιστολή 8/12/2023) να απορρίψει τα νέα μεταλλαγμένα προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα του ισχύοντος ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο εξασφαλίζει ότι τα μεταλλαγμένα δεν μπορούν να απελευθερωθούν στο περιβάλλον και να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ χωρίς πρότερη αξιολόγηση κινδύνου, παρακολούθηση, σήμανση και ιχνηλασιμότητα.

Όπως έχουμε ήδη τονίσει (επιστολή 28/05/2021) πρόκειται ξεκάθαρα για νέα γενιά μεταλλαγμένων που ενέχουν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους για το περιβάλλον, τη γεωργία και την τροφή όπως όλα τα μεταλλαγμένα, οπότε απαιτείται να ρυθμίζονται βάσει της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα.

Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η υγεία του περιβάλλοντος, της γεωργίας και των ανθρώπων είναι το μοντέλο της βιώσιμης, ανθεκτικής και δίκαιης γεωργίας που παράγει τροφή με επίκεντρο τον άνθρωπο και προστατεύει τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, που καταρρέουν.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια κατά των νέων μεταλλαγμένων, να καταψηφίζει συμφωνίες και σχέδια νόμου που σχετίζονται με απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, να διασφαλίσει ότι όλοι οι οργανισμοί που προέρχονται από νέες γονιδιακές τεχνικές θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται σύμφωνα με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα και ότι τα προϊόντα τους δεν θα εισέρχονται παράνομα στην τροφική μας αλυσίδα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης