Πακέτο 23 δισ. δολ. από την ADNOC στην απανθρακοποίηση

Πακέτο 23 δισ. δολ. από την ADNOC στην απανθρακοποίηση
Ο ενεργειακός κολοσσός έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ικανότητας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (t/y) έως το 2030

H ADNOC ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό του για επενδύσεις σε έργα, τεχνολογίες και λύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Mάλιστα, τον προηγούμενο μήνα το ΔΣ διέθεσε 15 δισεκατομμύρια δολάρια στον εν λόγω προϋπολογισμό.

Ο ενεργειακός κολοσσός έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ικανότητας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (t/y) έως το 2030. Η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έχει τεθεί ως το 2045 και μέχρι το 2030 η επίτευξη μηδενικών εκπομπών μεθανίου.

Τα έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της Adnoc, που θα της επιτρέψουν να επιτύχει τον στόχο της για μείωση της έντασης του άνθρακα κατά 25% έως το 2030, περιλαμβάνουν τη χρήση καθαρής ενέργειας για την κάλυψη του 100% των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στο χερσαίο δίκτυο.

Το Project Lightning

Παράλληλα, μέσω ενός άλλου σχεδίου ύψους 3,8 δις. δολ, η Adnoc σκοπεύει να συνδέσει τις υπεράκτιες δραστηριότητές της με το δίκτυο που, μετά την ολοκλήρωσή της, μπορεί να μειώσει το υπεράκτιο αποτύπωμα άνθρακα έως και 50%.

Τον Οκτώβριο, η Adnoc Gas – θυγατρική του Ομίλου Adnoc – ανέθεσε στην Petrofac με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο την κύρια σύμβαση για ένα έργο αξίας 615 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη μιας μεγάλης εγκατάστασης δέσμευσης άνθρακα στο συγκρότημα επεξεργασίας αερίου Habshan στο Άμπου Ντάμπι. Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα Habshan θα έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει και να αποθηκεύει μόνιμα 1,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο αναμένεται να τριπλασιάσει την ικανότητα δέσμευσης άνθρακα της Adnoc σε 2,3 εκατομμύρια τόνους/έτος, που ισοδυναμεί με την αφαίρεση περισσότερων από 500.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το δρόμο κάθε χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης