Μετάθεση 20 ημερών για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Μετάθεση 20 ημερών για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Η καταληκτική ημερομηνία της α’ φάσης του διαγωνισμού που είχε αρχικώς ορισθεί για σήμερα, μετατίθεται για τις 12 Φεβρουαρίου

 

Μετάθεση ενός εικοσαημέρου δόθηκε στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης, προϋπολογισμού 86,85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο της μελέτης, χρηματοδότησης, (ανα)κατασκευής, ασφάλισης, διαχείρισης και συντήρησης για 30 χρόνια των δικαστικών μεγάρων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο κτήρια θα σχεδιαστούν με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις οποίες συνυπάρχουν περιβάλλον και ενέργεια, με χρήση ΑΠΕ και πιστοποίηση LEED silver ή ανώτερη και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.


Μετά από αιτήματα ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων, η καταληκτική ημερομηνία της α’ φάσης του διαγωνισμού που είχε αρχικώς ορισθεί για σήμερα, μετατίθεται για τις 12 Φεβρουαρίου. Τα αιτήματα παράτασης ήρθαν σε συνέχεια των διευκρινίσεων που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, προκειμένου να έχουν ικανό χρόνο προετοιμασίας των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, δεδομένων τόσο των απαιτήσεων του έργου όσο και της μεσολάβησης των εορτών.
Δεδομένου ότι η ανάθεση της σύμβασης πραγματοποιείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία ευνοείται από τη διευρυμένη συμμετοχή υποψηφίων, τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά προκειμένου να υπάρξει επαρκής ανταγωνισμός.

Κτήρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση των χώρων που περιβάλλουν τις δύο κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων.
Ειδικότερα, στο νέο βιοκλιματικό Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου θα συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια. Θα σχεδιαστεί ως κτήριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ), με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.
Στο νέο κτήριο, επιφάνειας 13.146,09 τ.μ., θα στεγάζονται το Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών και ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προβλέπονται εργασίες πλήρους ανακατασκευής στις οποίες περιλαμβάνεται η δομική αποκατάσταση, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενσωμάτωση ΑΠΕ, η αύξηση της ασφάλειας, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. Σκοπός της ανακατασκευής είναι να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτηρίου που ανεγέρθηκε το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη. Θα συνεχίσει να φιλοξενεί το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Πταισματοδικείο, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, το Ειρηνοδικείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Έκδοση αδειών

Ο ιδιωτικό φορές που θα αναλάβει το έργο θα συντάξει τις απαραίτητες μελέτες, που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύμβασης ΣΔΙΤ. Θα προχωρήσει επίσης στο σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων που απαιτούνται ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και θα υλοποιήσει όλες τις εργασίες για την αποπεράτωση του έργου. Η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει ως 3 χρόνια.

Ακόμη, θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το υφιστάμενο κτήριο όπου σήμερα στεγάζονται στο Ηράκλειο στο νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, αλλά και τη μερική ή ολική μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου από το κτήριο στο οποίο τώρα στεγάζονται σε χώρους που θα υποδειχθούν, έως ότου αυτό ανακατασκευαστεί. Ο ιδιωτικός φορέας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα έχει την ευθύνη για την προληπτική και τη διορθωτική συντήρηση των εγκαταστάσεων, αλλά και τη βαριά συντήρηση (life cycle cost), την τεχνική λειτουργία, την καθημερινή τεχνική διαχείριση και επιστασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης