Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ:Στον ENTSO-E η μελέτη για τον Green Aegean - Kαθοριστική η στάση της Γερμανίας

ΑΔΜΗΕ:Στον ENTSO-E η μελέτη για τον Green Aegean - Kαθοριστική η στάση της Γερμανίας

Στόχος η ένταξη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρώπης

 

Στον ENTSO- E, τον Ευρωπαίο Διαχειριστή, έχει μεταβιβάσει ο ΑΔΜΗΕ τη μελέτη για τον Green Aegean, αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου να προωθηθεί το ιδιαίτερης σημασίας έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός φορέας θα πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με το πώς επηρεάζει αυτή η διασύνδεση τα δίκτυα στην Ευρώπη, μελέτη απαραίτητη για να μπει το έργο στη λίστα των έργων που ενδιαφέρουν. Ακολούθως, ο promoter δηλαδη ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ζητήσει χρηματοδότηση από την Κομισιόν για να προχωρήσει τις επιμέρους σημαντικές μελέτες όπως μελέτες βυθού, και άλλες μελέτες για να καθοριστεί η όδευση.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει και άλλες επιμέρους διασυνδέσεις όπως από την Καβάλα στα σύνορα, ή από όπου έχει μεγάλα έργα ΑΠΕ των οποίων την ενέργεια θα θέλουμε να εξάγουμε.
Η στάση της Γερμανίας είναι καθοριστικής σημασίας και όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες που θα αποδεικνύουν την εξοικονόμηση κόστους, που μπορεί να εξασφαλίσει μέσω του Green Aegean εικάζεται ότι θα υποστηρίξει το έργο.
Ο ΑΔΜΗΕ για την προώθηση του σχεδίου “Green Aegean” έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με το Διαχειριστή με την Γερμανία, καθώς η πιθανότερη χώρα κατάληξης του καλωδίου θα είναι η Γερμανία.


Στόχος η ένταξη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρώπης

Σε καλό στάδιο, άλλωστε, φαίνεται πως βρίσκεται και η διαδικασία για την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρώπης με σκοπό φυσικά την χρηματοδότηση του project. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο αφού για να ενταχθεί το έργο στη λίστα των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος χρειάζεται την υποστήριξη των γειτονικών χωρών.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου τις προηγούμενες μέρες συνάντησε τους ομολόγους της υφυπουργούς Σλοβενίας και Κροατίας -στο περιθώριο των εγκαινίων της διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας με την παρουσία του CEO του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκη- ξεκινώντας την πολιτική προετοιμασία για να προωθηθεί ο Green Aegean, και να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να γίνει έργο PCI μέχρι το τέλος του έτους.


Κόμβος Ενέργειας η Ελλάδα

Στόχος της διασύνδεσης είναι η μεταφορά “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας προς την κεντρική Ευρώπη, από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτι που θα καταστήσει την Ελλάδα κόμβο στη μεταφορά πράσινης ενέργειας, εξαγωγέα ενέργειας και θα δημιουργήσει την απαραίτητη ζήτηση για να προχωρήσουν οι σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζονται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα η Διασύνδεση αυτή θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις διασυνδέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σε πρώτο στάδιο σχεδιάζεται η μεταφορά 3 GW “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας με το φιλόδοξο πλάνο να αναφέρει πως μπορεί να φτάσει τα 6 ή ακόμα και τα 9 GW.
Σχεδιάζεται να ξεκινά από την Ελλάδα και περνώντας τα Δυτικά Βαλκάνια να καταληγεί κατά κύριο λόγο στη Γερμανία είτε εναλλακτικά σε Αυστρία ή Πολωνία. Το μήκος του αγωγού ενδεχομένως θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 1.300 χλμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης