Ενέργεια

Πρωτοβουλία ΡΑΕ για την κατάρτιση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού

Πρωτοβουλία ΡΑΕ για την κατάρτιση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας θα πρέπει μέχρι τα τέλη του έτους να υποβάλει στη Κομισιόν τον σχετικό σχεδιασμό, εντούτοις το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δεν έχει συγκροτήσει προς το παρόν ομάδα ειδικών που θα ασχοληθεί με το θέμα
Η απουσία μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς της χώρας η οποία αλλάζει συνεχώς χωρίς συγκεκριμένες βάσεις και παραδοχές.
Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πρόβλημα το οποίο εντείνεται λόγω των ανακατατάξεων που επιβάλλονται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ και τις απαιτήσεις των δανειστών.
Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού επιβάλλεται δεσμευτικά από την ΕΕ με βάση σχετικό κανονισμό και θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν έως το τέλος του έτους, μέχρι στιγμής το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν έχει προχωρήσει στην συγκρότηση κάποιας ομάδας ειδικών ή στην ανάθεση σχετικής μελέτης σε εξειδικευμένους συμβούλους.
Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες (16/3) με εκπροσώπους του Ποταμιού, υποστήριξε ότι το ΥΠΕΝ έχει δρομολογήσει την εκπόνηση εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, αφήνοντας ασαφή το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του και μιλώντας για τα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ο υπουργός, κατά την συνάντηση αυτή είπε ότι η Ελλάδα θα θέσει φιλόδοξους στόχους τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας, συνεκτιμώντας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ΡΑΕ (αν και δεν έχει τη σχετική υποχρέωση καθώς πρόκειται για ζήτημα της πολιτείας), όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Νίκος Μπουλαξής, είναι έτοιμη να συνδράμει, καθώς διαπιστώνει ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας τόσο σε επίπεδο ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου αντιμετωπίζει προβλήματα επαρκούς κάλυψης της ζήτησης αλλά και των αιχμών.  

Κατάρτιση προτάσεων

Μάλιστα ο κ. Μπουλαξής σημείωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων προς την πολιτεία τονίζοντας ότι το ζήτημα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού είναι ύψιστης σημασίας και το 2017 θα πρέπει να είναι το έτος στη διάρκεια του οποίου θα δοθούν απαντήσεις τόσο για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό όσο και για την ενεργειακή επάρκεια.
Μάλιστα ο κ. Μπουλαξής ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν και οι πρωτοβουλίες της ΡΑΕ για:
•    Την εκπόνηση εντός του 2017 των κωδίκων λειτουργίας των τεσσάρων ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρισμού.
•    Την παροχή δυνατότητας σύναψης προθεσμιακών διμερών συμβολαίων, με περιορισμούς ωστόσο ως προς τον κυρίαρχο προμηθευτή.
•    Την κατάρτιση οδικού χάρτη αλλαγών για την αγορά του φυσικού αερίου κατά τα πρότυπα του target model του ηλεκτρισμού.
•    Την καθιέρωση μηχανισμού περιφερειακής παρακολούθησης των εξελίξεων στις γειτονικές αγορές.
•    Την υιοθέτηση νέας μελέτης επάρκειας.
•    Την επανεξέταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας, σε ότι αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ.

Αρχική δημοσίευση: 17/03/2017 07:03


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης