Ενέργεια

Ember: Έτος ρεκόρ το 2023 για την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα

Ember: Έτος ρεκόρ το 2023 για την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα
Η ζήτηση άνθρακα της Κίνας αναμένεται να μειωθεί το 2024 και να φτάσει σε οροπέδιο μέχρι το 2026

Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης Ember, που αναμεταδίδει το Oilprice. Καθώς οι χώρες, ειδικά στην Ασία, προσπαθούσαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

H παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ήταν 8.295 TWh μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, αυξημένη κατά 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.

Tην ίδια ώρα, οι παγκόσμιες εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν επίσης πέρυσι σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους για πρώτη φορά. Το 2023 παγκόσμιες εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν επίσης πέρυσι σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους για πρώτη φορά.

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα πιθανότατα αυξήθηκε κατά 1,4% το 2023 και ξεπέρασε το επίπεδο ρεκόρ των 8,5 δισεκατομμυρίων τόνων για πρώτη φορά, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του τον Δεκέμβριο.

Κίνα, Ινδονησία και Ινδία ενισχύουν την παραγωγή

Επιπλέον, οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί άνθρακα στον κόσμο – η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία – ενισχύουν την παραγωγή, η οποία φτάνει σε νέα υψηλά.

Ενώ η ζήτηση άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ορίστηκε για μείωση ρεκόρ 20% το 2023, η χρήση άνθρακα στις αναδυόμενες οικονομίες «παραμένει πολύ ισχυρή, αυξάνοντας κατά 8% στην Ινδία και κατά 5% στην Κίνα το 2023 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικής ενέργειας και αδύναμης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο IEA.

Η ζήτηση άνθρακα της Κίνας αναμένεται να μειωθεί το 2024 και να φτάσει σε οροπέδιο μέχρι το 2026, και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί έως το 2026, «αλλά η Κίνα θα έχει τον τελευταίο λόγο», σημείωσε ο IEA.Οι προοπτικές για τον άνθρακα στην Κίνα θα επηρεαστούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια από τον ρυθμό της χρήσης καθαρής ενέργειας, τις καιρικές συνθήκες και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης