Περιβάλλον

Ενεργειακή μετάβαση: H κλιματική πολιτική γίνεται προστατευτισμός (Μελέτη Οξφόρδης)

Ενεργειακή μετάβαση: H κλιματική πολιτική γίνεται προστατευτισμός (Μελέτη Οξφόρδης)

Μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης παρουσιάζει τις παραμέτρους της παγκόσμιας κλιματικής πολιτικής ενόψει των εκλογών του 2024

Στοιχεία της ενεργειακής μετάβασης που δεν αφορούν όλο το σχετικό ζήτημα  θα παλέψουν για να κερδίσουν την αποδοχή του κοινού και η συζήτηση είναι πιθανό να ενταθεί το 2024.

Πολλές εκλογές σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι η κλιματική πολιτική θα εξεταστεί ως βασικός άξονας της βιομηχανικής, οικονομικής, ακόμη και κοινωνικής πολιτικής.

Τα περιθώρια για συμβιβασμούς είναι πολύ περιορισμένα.

Η επίτευξη ισορροπιών από το 2024 και μετά θα είναι κρίσιμη.

Έρευνα που φέρνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, αναλύει τα ενδεχόμενα από την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο ενεργειακό ζήτημα, κράτη και όχι μόνο.

 

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Η ενέργεια είναι το κλειδί για την οικονομική πρόοδο και συνεπώς η διασφάλιση της ενέργειας θα είναι πάντα κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Αλλά είναι δεν αρκεί για να έχουμε ασφαλείς πηγές ενέργειας.

Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή για να διασφαλίζονται πολλαπλοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, της εξασφάλισης ευρείας πρόσβασης στην ενέργεια και της ευρείας προώθησης

αποδοχή για τη μετάβαση.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος αυξάνει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ακόμη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα εισοδήματα και η πρόσβαση σε ενέργεια είναι χαμηλά, η προσιτή τιμή είναι ένα ακόμη πιο πιεστικό ζήτημα.

Η ενέργεια πρέπει επίσης να παρέχεται με βιώσιμο τρόπο και το ενεργειακό σύστημα πρέπει να είναι κατάλληλο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Το κύριο θέμα το 2024 θα είναι η στροφή στις ενεργειακές αγορές και η άνοδος της βιομηχανικής πολιτικής σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

Οι ΗΠΑ έκαναν την αρχή…

Το 2022 οι ΗΠΑ έδωσαν το σύνθημα… με το Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) ο οποίος έκτοτε αναγγέλλει παρόμοιες προσεγγίσεις από την ΕΕ και άλλες μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες.

Ενώ οι περισσότεροι αποδέχονται εκείνο το μείζον κράτος, οι επιδοτήσεις και οι επενδύσεις καθώς και οι σχετικές ρυθμίσεις είναι κρίσιμες για το είδος της προόδου που απαιτείται.

Για μια σειρά από τεχνολογίες μετάβασης να προχωρήσουν πέρα από την ιδέα στην παράδοση, υπάρχει επίσης μια καλή ισορροπία μεταξύ της άμεσης κρατικής βοήθειας σε έναν στρατηγικό τομέα, αφενός, και του προστατευτισμού και της υποστήριξης


Ερωτήματα που προκαλούνται - Ο ρόλος των εκλογών

Από την άλλη βιομηχανικές πολιτικές (IRA και το Πράσινο Βιομηχανικό Σχέδιο της ΕΕ) και μονομερή εμπορικά μέτρα καθοδηγούμενα από ζητήματα κλιματικής αλλαγής (Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα) εγείρουν ερωτήματα.

Αυτά αφορούν τη μεταβαλλόμενη φύση του ανταγωνισμού, το ρυθμό της τεχνολογικής διάδοσης και συνεργασίας, καθώς και τον αντίκτυπο που θα είχε αυτό στις χώρες που διαθέτουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ορυκτούς πόρους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον τεχνολογικό αγώνα μέσω της προσφοράς επιδοτήσεων και κινήτρων για τις βιομηχανίες τους.

Το 2024 είναι εκλογικό έτος για μερικές χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα θέματα θα έρθουν στο προσκήνιο ως μέρος κομματικής πολιτικής.

 

Ανταγωνισμός στο γεωπολιτικό τοπίο

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών αποτελεί μέρος του παιχνιδιού.

Η Κίνα πέτυχε να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ηλιακών και βασικών ορυκτών μπαταριών μέσω ολοένα και πιο εξελιγμένων βιομηχανικών μεθόδων.

Η πολιτική προϋπήρχε του IRA (Δείτε στο παρακάτω γράφημα) ο οποίος ήταν επίσης ένα μέσο για την ενίσχυση της βιομηχανίας των ΗΠΑ τομέα μετά την περίοδο του COVID.


ΓΡΑΦΗΜΑ_5.png

Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατώ
ν για τον έλεγχο βασικών στοιχείων του χαμηλού άνθρακα στην εφοδιαστική αλυσίδα και της κατάληψης ηγετικής θέσης στις νέες μορφές ενέργειες έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει πραγματικά την παγκόσμια πρόοδο και να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ίδια τη μετάβαση (ειδικά εάν ζητήματα όπως η διευκόλυνση της τεχνολογίας μεταφοράς, αύξηση της διαθεσιμότητας και μείωση του κόστους χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Νότο και η διαχείριση στις εμπορικές σχέσεις δεν αντιμετωπίζονται).

Η συνεργασία για τη νέα ενεργειακή τεχνολογία σε έναν πιο γεωπολιτικά κατακερματισμένο κόσμο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

  

Διαφωνίες και ανησυχίες για την ενεργειακή μετάβαση στην COP28

Ανησυχίες σχετικά με τον προστατευτισμό ή τα «μονομερή εμπορικά μέτρα» από τις αναπτυσσόμενες χώρες ως αρνητικές συνέπειες στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη «δίκαιη ενεργειακή μετάβαση» προκάλεσε η Βραζιλία για λογαριασμό των χωρών BASIC (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική) στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

Η BASIC υποστήριξε ότι ορισμένα από τα πράσινα μέτρα όπως οι φόροι στα σύνορα άνθρακα, ήταν ασύμβατα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Τα μέρη θα πρέπει επίσης να αντιταχθούν συλλογικά σε οποιαδήποτε μέτρα περιορισμού του εμπορίου, των επενδύσεων και της εγκατάστασης

νέων πράσινων εμπορικών εμποδίων, όπως οι μονομερείς φόροι στα σύνορα άνθρακα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κλίματος

αλλαγές, οι οποίες είναι ασύμβατες με τους πολυμερείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Παρισιού», ανέφερε τότε.

Η ικανότητα της COP να ορίζει ακόμη και την ευρύτερη κατεύθυνση για την πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα συνεχίσει να επισκιάζεται από τις βιομηχανικές και εμπορικές πρακτικές μεμονωμένων κρατών ή ομάδων κρατών (ΕΕ ή G7), που τώρα διαμορφώνουν την κατάσταση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές γρηγορότερα από τις γενικές πολυμερείς δεσμεύσεις.

Με άλλα λόγια, το επιχείρημα για δράση τώρα και η δημιουργία κλίματος  με περισσότερους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα (τον Δεκέμβριο του 2022 η G7 εγκαινίασε το κλαμπ για το κλίμα G7) ξεπερνά την ανάγκη συντονισμού και συλλογικής προσπάθειας εν μέσω της επιμονής χωρών ιδιαίτερα του Νότου ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη στόχων για το κλίμα θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές όπως η ενεργειακή μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης