Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό
Περίπου 35 εκατομμύρια βαρέλια   βρίσκονται σε θαλάσσιες διαδρομές

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% τη Δευτέρα, καθώς ο περιορισμένος αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην παραγωγή αργού προκάλεσε τη λήψη κερδών μετά την άνοδο των δεικτών αναφοράς πετρελαίου κατά 2% την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν περίπου 0,9%, στα 77,60 δολάρια το βαρέλι στις 18:34 ώρα Ελλάδας και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε περίπου 1%, στα 71,97 δολάρια.

Αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων απομακρύνθηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα και πολλά τάνκερ άλλαξαν πορεία την Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη μετά τις επιθέσεις, (της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας), στη ναυτιλία ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η σύγκρουση έχει επίσης σταματήσει τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου που ταξίδευαν στην περιοχή.

«Η συνειδητοποίηση ότι η προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά οδηγεί τους ταύρους της περασμένης εβδομάδας να αποκομίσουν κέρδη, με την πτώση να επιδεινώνεται κάπως από το ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο», δήλωσε ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Την Κυριακή, η πολιτοφυλακή των Χούτι απείλησε με «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση» αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέο χτύπημα τη νύχτα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν αργότερα ότι κατέρριψαν έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε σε ένα από τα πλοία τους από την Υεμένη.

Προειδοποίηση για νέες επιθέσεις

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τους Χούτι  προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν. Ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων που εκτοξεύτηκε από μαχητές Χούτι έπληξε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, αμερικανικής ιδιοκτησίας, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει επί του παρόντος την παραγωγή πετρελαίου, το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που αποτιμάται στις τιμές του πετρελαίου φαίνεται πλέον μέτριο με βάση την υπονοούμενη αστάθεια των επιλογών», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Δεν υπήρξαν απώλειες στον εφοδιασμό πετρελαίου μέχρι στιγμής, αλλά η διαταραχή στη ναυτιλία σφίγγει έμμεσα την αγορά διατηρώντας 35 εκατομμύρια βαρέλια στη θάλασσα λόγω των μεγαλύτερων ταξιδιών που πρέπει να κάνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, έγραψαν αναλυτές της Citi.

Στη Λιβύη, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την διαφθορά απείλησαν να κλείσουν δύο ακόμη εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο του κοιτάσματος Sharara 300.000 βαρελιών την ημέρα στις 7 Ιανουαρίου.

Η οικονομική κατάσταση παραμένει επίσης κάπως ζοφερή, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων.

Με τον πληθωρισμό φαινομενικά κοντά να υποχωρήσει  σε στοχευμένα επίπεδα, οι αγορές έσπευσαν να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα χαλιναγωγήσει τα επιτόκια που αυξήθηκαν πέρυσι για να καταστείλει τον πληθωρισμό.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης