Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι traders στοιχηματίζουν για πετρέλαιο στα 110 δολ. καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή  

Οι traders στοιχηματίζουν για πετρέλαιο στα 110 δολ. καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή   

Τα στοιχήματα ισοδυναμούν με περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια - Ισορροπημένη ή ελαφρώς πλεονασματική αγορά πετρελαίου βλέπουν οι αναλυτές.

 

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου αγωνίζονται να κινηθούν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι εδώ και εβδομάδες, ορισμένοι traders έχουν στοιχηματίσει  ότι το πετρέλαιο θα φτάσει στα 110 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της άνοιξης.

 Σύμφωνα με το oilPrice ορισμένοι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν σε μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη και οι αναλυτές προτείνουν μια ισορροπημένη αγορά ή μια αγορά με ελαφρύ πλεόνασμα στις αρχές του έτους.

 Τα spreads των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς 110$/130$ στο Brent για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν προσελκύσει στοιχήματα που ισοδυναμούν με περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από χρηματιστήρια και μεσίτες. Οι αγοραστές αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς δικαιώματος προαίρεσης θα ωφεληθούν εάν οι τιμές του πετρελαίου έφταναν τα 110 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη Μαρτίου και τα τέλη Απριλίου, όταν λήγουν τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης Μαΐου και Ιουνίου, αντίστοιχα.

Εκτός από μια ευρεία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή άλλων χωρών και μια άμεση απειλή για την προσφορά αργού πετρελαίου, οι αναλυτές δεν βλέπουν επί του παρόντος πώς οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 

Έντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

 Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι υψηλές καθώς οι αντάρτες Χούτι εκτόξευσαν από την Υεμένη την Τετάρτη ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ drones και πυραύλων που στόχευαν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρριψαν drones και πυραύλους καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν την μεταφορά αργού στους ζωτικούς θαλάσσιους δρόμους στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ και του στενού Bab el-Mandeb.

 Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, αλλά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να ανάψουν σπίθες κοντά σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.

 Ωστόσο, οι αναλυτές και οι συμμετέχοντες στην αγορά μέχρι στιγμής πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι μια μεγάλη κλιμάκωση είναι απίθανη, όπως υποδηλώνουν οι τιμές του πετρελαίου και η θέση των κερδοσκόπων τις τελευταίες εβδομάδες.

 Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έκλεισαν την τελευταία εβδομάδα του 2023 με τις περισσότερες νέες πτωτικές θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης από τον Μάρτιο και το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα στις εβδομαδιαίες προσθήκες shorts από το 2017.

 «Αυτή η κίνηση οδηγήθηκε κυρίως από την είσοδο νέων shorts στην αγορά, με το μικτό να αυξάνεται κατά 28.578 παρτίδες μέσα στην εβδομάδα», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμα τη Δευτέρα.

 Το καθαρό long στο NYMEX WTI μειώθηκε επίσης, κατά 35.869 παρτίδες κατά την περίοδο σε 89.330 παρτίδες στις 2 Ιανουαρίου. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην είσοδο νέων shorts στην αγορά, πρόσθεσαν οι αναλυτές της ING.

 Την Τρίτη, το Brent σημείωσε ράλι κατά σχεδόν 2% και η υποχώρηση στο άμεσο spread του Brent διευρύνθηκε επίσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ING.

 «Ωστόσο, προς το παρόν η τιμή παραμένει σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι και η σημαντική ανοδική πορεία είναι πιθανώς περιορισμένη», εκτιμούν οι αναλυτές.

 

Αύξηση της αμερικανικής παραγωγής

 Αποκλείοντας μια μεγάλη γεωπολιτική κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μεγάλη διακοπή της προσφοράς —η οποία δεν μπορεί να προεξοφληθεί—, οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2024, καθώς η αμερικανική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου αυξάνονται ταχύτερα και υψηλότερα από το αναμενόμενο και το κλίμα της αγοράς σχετικά με τη ζήτηση είναι υποτονικό , ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 Η αναμενόμενη αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2024, διατηρώντας τη μέση τιμή αναφοράς των ΗΠΑ για την τιμή του αργού WTI κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters στα τέλη Δεκεμβρίου, στην οποία οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το 2024.

 Οι τιμές του Brent αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, χαμηλότερα από τα 84,43 δολάρια που προβλεπόταν στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου.

 Στην έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο, μόνο ένας από τους 34 συμμετέχοντες ανέμενε  οι μέσες τιμές του Brent να είναι πάνω από 90 δολάρια ανά βαρέλι το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης