Ενέργεια

Τριπλό κέρδος για την Mytilineoς από την ενεργειακή συγκυρία - Το Αλουμίνιο, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ

Τριπλό κέρδος για την Mytilineoς από την ενεργειακή συγκυρία - Το Αλουμίνιο, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ
Γιατί ο όμιλος θα ευνοηθεί από την τρέχουσα συγκυρία σε τρεις καίριους τομείς
Σχετικά Άρθρα
Το μοντέλο της Mytilineos έχει την πρόνοια να έχει μια ευρεία διαφοροποίηση που του επιτρέπει να εξασφαλίζει την αντιστάθμιση μέσα από τις αλλαγές δεδομένων στην αγορά ενέργειας.
Κατά τον τρόπο αυτό η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου θα ευνοήσει αρχικά το μείγμα που ο όμιλος ετοιμάζει για την ενεργειακή τροφοδοσία του Αλουμινίου, καθώς για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας θα γίνει με ίδια μέσα.

Πρόκειται για το μεγάλο βήμα που κάνει η Mytilineos, καθώς καμία μεγάλη βιομηχανική μονάδα δεν έχει μέχρι τώρα την υποδομή να τροφοδοτήσει και να καλύψει με δικό της ρεύμα τις ανάγκες της.
Η εξομάλυνση των τιμών φυσικού αερίου αποτελεί ένα πρώτο asset σε αυτήν κατεύθυνση, ενώ παράλληλα θα γίνει χρήση της πράσινης ενέργειας των ΑΠΕ του ομίλου, που ενισχύθηκαν σημαντικά μέσα στην χρονια που πέρασε και θα αυξηθούν πολύ περισσότερο σε εγκατεστημένη ισχύ το 2024. Παράλληλα η τεχνογνωσία που αποκτά ο όμιλος υλοποιώντας μια σειρά συμφωνιών PPAs σε διεθνές επίπεδο θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει πράσινη ανταγωνιστική ενέργεια για την μονάδα του Αλουμινίου, ξεκινώντας την διαδικασία του λεγόμενου "πρασινίσματος".

Οι αναγκαίες ενεργειακές ποσότητες θα συμπληρωθούν με την χρήση όποιων πηγών απαιτηθούν πρόσθετα με στόχο μείγμα με όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότερες τιμές και παράλληλα καθαρότερο.
Το πλεονέκτημα του ομίλου, είναι ότι θα πάρει σημαντικές ποσότητες του μείγματος από δικές του μονάδες ΑΠΕ, ξεχωρίζοντας γρήγορα από την αρνητική συγκυρία, που βαραίνει στην παρούσα φάση την παραγωγή λόγω των μη συμφέρουσων τιμών που προσφέρουν τα 10ετή PPAs.

Παράλληλα θα αποκτήσει και ένα know how που θα βελτιώνεται συνεχώς, το οποίο θα τον φέρει στην πρωτοπορία όσον αφορά την τροφοδοσία και άλλων ομίλων για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

"Το μοντέλο του μέλλοντος βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα «πράσινα» προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα", όπως έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος στην πρόσφατη παρουσίαση της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Η ανάπτυξη της παραγωγής ανακύκλωσης που θα συμβάλει στην ενσωμάτωση υψηλότερης δραστηριοποίησης στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα στην επίτευξη καλύτερων περιθωρίων από τους ανταγωνιστές της, έχει σημειώσει η Morgan Stanley.
Έτσι o οίκος  εκτιμά ότι το 2023 τα EBITDA από τον κλάδο αλουμινίου θα ανέλθουν σε 322 εκατομμύρια ευρώ, από 270 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ετήσια αύξηση των κερδών από αλουμίνιο σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από τα οφέλη της προθεσμιακής πώλησης αλουμινίου σε υψηλότερη τιμή, ενώ το κόστος ενέργειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Επίσης ισχυρές προβλέπεται να είναι και οι ταμειακές ροές του κλάδου αλουμινίου και θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του προγράμματος ανάπτυξης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα η πτώση των τιμών φυσικού αερίου θα λειτουργήσει σταδιακά υπερ των ηλεκτροπραγωγών που θα έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος και πολύ πιο ανταγωνσιτιές τιμές στην χονδρική για να διατηρήσουν ικανοποιητικά μερίδια στο μείγμα και καλά περιθώρια με υψηλή εισπραξιμότητα. Η λειτουργία του CCGT της πιο σύγχρονης ενεργειακής μονάδας αναμφισβήτητα θα προσθέσσει νέο κύκλο εργασιών και κερδοφορία στον όμιλο, καθώς η σταδιακή αφομοίωση της πτώσης των τιμών ενέργειας στο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον θα συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης.

Δυο στοιχεία που πρέπει να κρατήσει κανείς έχουν να κάνουν με το γεγονός, ότι το Αλουμίνιο θα μπορεί να ωφεληθεί από περιόδους μηδενικών τιμών για τις ΑΠΕ, οπότε θα απορροφά τις ενεργειακές ποσότητες.

Η επικείμενη πτώση των επιτοκίων

Το άλλο αφορά στην σταδιακή επιστροφή σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που θα επιτρέψει στην απρόσκοπτη κα ενδεχομένως καλύτερη πώληση των μονάδων ΑΠΕ του παγκοσμίου χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

Εξάλλου όπως ανέφερε και ο μεγάλος γνώστης των Commodities Jeff Currie που επί χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Goldman Sachs, η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων θα επαναφέρει ισχυρά την πράσινη ενέργεια στο προσκήνιο με ένα μείγμα portfolio πράσινης και καφέ ενέργειας αρχικά.H πράσινη ενέργεια αντισταθμίζει την καφέ και αντίστροφα δήλωσε στο Bloomberg.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι μετά από 50 χρόνια ολοκλήρωσης της συνεργασίας Αλουμινίου με την ΔΕΗ η αγορά δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στον όμιλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης