ΗΠΑ: Νέα ηλιακή συμφωνία 12 GW τελειώνει την καμπάνια Anti-ESG (CleanTechnica)

ΗΠΑ: Νέα ηλιακή συμφωνία 12 GW τελειώνει την καμπάνια Anti-ESG (CleanTechnica)

Αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης επένδυσης στην ιστορία της αμερικάνικης ηλιακής ενέργειας

Πορεία προς το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την Τζόρτζια των ΗΠΑ, σηματοδοτεί η ανακοίνωση του κατασκευαστή ηλιακών Qcells σύμφωνα με την οποία το νέο της εργοστάσιο στη Τζόρτζια θα παράγει ηλιακά στοιχεία συνολικής αξίας 12 γιγαβάτ για λογαριασμό της Microsoft.

 

Αυτό συμβαίνει παρότι δημόσιοι αξιωματούχοι στην εν λόγω αμερικάνικη Πολιτεία έχουν ενταχθεί σε μια προσπάθεια πολλών κρατών για την προστασία των ορυκτών καυσίμων από τον ανταγωνισμό από τις ΑΠΕ.


Η συμφωνία ηλιακής ενέργειας 12
GW καίει… το Intertubes

Σύμφωνα με το CleanTechnica, η νέα διάταξη turbo-ενισχύει συνολικά τα 12 γιγαβάτ, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών μηχανικής, προμηθειών και κατασκευής.

Οι δύο εταιρείες αναμένουν να φέρουν ηλιακούς συλλέκτες αξίας 1,5 γιγαβάτ ετησίως σε επερχόμενα έργα ηλιακής ενέργειας για τα οποία η Microsoft έχει ήδη συνάψει συμβάσεις μέχρι το 2032.

«Τα ηλιακά πάνελ θα προμηθεύονται από το πολυαναμενόμενο πλήρως ενσωματωμένο εργοστάσιο ηλιακής αλυσίδας εφοδιασμού της Qcells στο Cartersville της Τζόρτζια, το οποίο αποτελεί μέρος της επένδυσης 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Qcells που ανακοινώθηκε πέρυσι», εξήγησε η QCells.

Το νέο εργοστάσιο Cartersville είναι μόνο ένα από τα δύο νέα εγχειρήματα της Qcells στην Τζόρτζια. Το άλλο περιλαμβάνει την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλιακής ενέργειας της εταιρείας στο Dalton της Τζόρτζια.

«Το εργοστάσιο της Qcells Dalton είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής του είδους του στο Δυτικό Ημισφαίριο και η πρώτη επέκταση εγκαταστάσεων ηλιακών πάνελ μετά την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Αυτή η προσθήκη σηματοδοτεί την πρώτη φάση της ιστορικής επένδυσης 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Qcells που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2023», πρόσθεσαν, περιγράφοντάς την ως «τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της αμερικάνικης ηλιακής ενέργειας», καθιερώνοντας την Qcells ως «τη μόνη εταιρεία στις ΗΠΑ που ίδρυσε μια πλήρως ενσωματωμένη ηλιακή αλυσίδα εφοδιασμού με βάση το πυρίτιο, από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό πάνελ». σημείωσε η Qcells σε δελτίο Τύπου στις 18 Οκτωβρίου 2023.

Αυτό σίγουρα βάζει τη Τζόρτζια στον χάρτη της ηλιακής ενέργειας, ακόμη και χωρίς την προσθήκη του νέου εργοστασίου στο Cartersville.

Στην πραγματικότητα, η Qcells και η μητρική της εταιρεία Hanwha έχουν βάλει στη Τζόρτζια νέες θέσεις εργασίας εδώ και αρκετό καιρό, από τότε που η εταιρεία εισήλθε για πρώτη φορά στην πολιτεία το 2018.

 

Περισσότερη ηλιακή ενέργεια για τη Τζόρτζια

Στις 23 Μαρτίου 2023 ο Μπράιαν Κεμπ (Κυβερνήτης της Τζόρτζια), μέσω δελτίου Τύπου είχε την ευκαιρία να ενθουσιάσει τις εγχειρήσεις της Qcells στη συγκεκριμένη Πολιτεία γνωστοποιώντας ότι η αδελφή… εταιρεία της Qcells (Hanwha Advanced Materials Georgia, Inc.) διέθεσε 147 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης στη Τζόρτζια.

Το νέο εργοστάσιο θα προμηθεύει την Qcells με προστατευτικές μεμβράνες ενθυλάκωσης για τα ηλιακά της κύτταρα, καθιστώντας την Τζόρτζια τη μοναδική πολιτεία στις ΗΠΑ όπου κατασκευάζονται ηλιακά ενθυλακωτικά.

Το έργο περιλάμβανε ένα γενναιόδωρο μερίδιο βοήθειας από τους εταίρους της Τζόρτζια.

«Ο Διευθυντής Έργου Jacob Lee εκπροσώπησε την ομάδα Παγκόσμιου Εμπορίου του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης της Τζόρτζια (GDEcD) σε αυτό το ανταγωνιστικό έργο σε συνεργασία με την Κοινή Αρχή Ανάπτυξης Bartow-Cartersville, Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης της κομητείας Cartersville-Bartow, Georgia Electric Membership Corporation (Georgia EMC) και Georgia Quick Start», εξήγησε το γραφείο του Kemp.

«Ως το Top Ten κράτος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στη Τζόρτζια, την οποία η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας κατέταξε την έβδομη θέση ως προς τη σωρευτική ηλιακή δυναμικότητα το 2022.

Οι πάροχοι ενεργειακών λύσεων της Τζόρτζια συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας μειώνοντας τους κινδύνους, μειώνοντας το κόστος, παρέχοντας πρόσβαση σε καινοτόμες βιομηχανικές έρευνες και επενδύοντας σε ένα ανώτερο δίκτυο υποδομών», σημείωσε επίσης το γραφείο του Kemp.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του Κυβερνήτη Kemp στην εξουσία, η Τζόρτζια παρουσιάστηκε ως σημαντικός κόμβος για έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων.

Με γενναιόδωρα πακέτα κινήτρων, το κράτος έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις από εταιρείες όπως η Rivian, η Hyundai Motor Group και η SK Battery America - μαζί με έναν αστερισμό προμηθευτών - για την κατασκευή νέων φυτών και για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Τζόρτζια», παρατήρησε το Atlanta Journal-Constitution τον περασμένο Μάρτιο, όταν κάλυψε το νέο εργοστάσιο ενθυλάκωσης ηλιακών κυψελών.

 

Τζόρτζια εναντίον… Τζόρτζια

Η Πολιτεία των ΗΠΑ έχει κερδίσει «πράσινο» χρυσό στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά την περασμένη άνοιξη, ο Κυβερνήτης Kemp έθεσε επίσημα τη σφραγίδα έγκρισης της Τζόρτζια σε μια νέα εκστρατεία κατά του ESG (σύνολο εκτιμήσεων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζητημάτων, κοινωνικών ζητημάτων και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά την επένδυση) με επικεφαλής τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis, με στόχο να ανακόψει τη ροή δολαρίων από επενδυτές σε έργα ηλιακής ενέργειας και άλλες δραστηριότητες που ανταγωνίζονται τα ορυκτά ενέργεια.

«Η εξάπλωση του ESG σε όλη την Αμερική αποτελεί άμεση απειλή για την αμερικάνικη οικονομία, την ατομική οικονομική ελευθερία και τον τρόπο ζωής μας, αφήνοντας τις επενδυτικές αποφάσεις στα χέρια του αφυπνισμένου όχλου για να παρακάμψει την κάλπη και να εισαγάγει πολιτική ιδεολογία στις επενδυτικές αποφάσεις, εταιρικές η διακυβέρνηση και η καθημερινή οικονομία», αναφέρει μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από τους Kemp, DeSantis και 17 άλλους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η εκστρατεία κατά του ESG εξαντλείται, το περασμένο φθινόπωρο η Georgia Power (κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας του κράτους), ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τα σχέδιά της για έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης