Διετής παράταση για τα απάτητα βουνά εν αναμονή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ

Διετής παράταση για τα απάτητα βουνά εν αναμονή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ

Που προβλέπεται αποκλεισμός στη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

 

Δύο χρόνια παράταση έδωσε το ΥΠΕΝ στις αυστηρές απαγορεύσεις που είχαν θεσπιστεί προ διετίας για έξι από τα εννιά απάτητα βουνά _ ήτοι για τον Ταΰγετο, το Σάος Σαμοθράκη, τα Λευρά όρη, την Τύμφη και τον Σμόλικα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία. Για τα συγκεκριμένα βουνά οι όροι και οι περιορισμοί που όριζαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις του 2021, στους οποίους περιλαμβάνονται και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έληξαν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ για το Μαίναλο και τα όρη Χατζή, Δίκτη και Αγράφων βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.


Έτσι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έκρινε ότι έπρεπε να δοθεί παράταση, συνυπολογίζοντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ ΑΠΕ), αν και η μελέτη έχει εδώ και καιρό παραδοθεί από τους αναδόχους του έργου. Στόχος της θεσμοθέτησης των απάτητων βουνών (ή περιοχών άνευ δρόμων) είναι η αναχαίτιση της αύξησης των τεχνητών επιφανειών και του κατακερματισμού των φυσικών οικοσυστημάτων από δρόμους και άλλες τεχνητές επιφάνειες.

Στο σύνολο των απάτητων βουνών απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης οχημάτων και κάθε είδους τεχνικής επέμβασης, μεταβολής ή αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, δίχως ωστόσο να θίγονται τα νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρησή τους. Μοναδική εξαίρεση από τους όρους και τους περιορισμούς που ισχύουν αφορά έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας.

Ζώνες ασυμβατότητας

Οι περιοχές άνευ δρόμων περιλαμβάνονται στις περιοχές αποκλεισμού και στις ζώνες ασυμβατότητας του τελικού draft του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Εκτός από τα απάτητα βουνά, στο προτεινόμενο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνεται ο αποκλεισμός στη χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων εντός των διατηρητέων μνημείων και των οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών προστασίας Α, των ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, των υγροτόπων διεθνούς σημασίας και των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, των πυρήνων των εθνικών δρυμών, των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και των αισθητικών δασών και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Επίσης, προτείνεται ο αποκλεισμός τους από τις ακτές κολύμβησης οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών κολύμβησης που συντονίζεται από το ΥΠΕΝ, από τις περιοχές εντός σχεδίων πόλεων, από τις στρατηγικές επενδύσεις και τους οργανωμένους υποδοχείς ανάπτυξης οικιστικών και τουριστικών χρήσεων, από τα θεματικά πάρκα, τους τουριστικούς λιμένες κλπ.

Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, η εγκατάστασή τους προτείνεται να αποκλειστεί από περιοχές με προστατευόμενες ή και εγκαταλελειμμένες αναβαθμίδες καθώς και από φυσικές λίμνες. Ακόμη οι μελετητές καθορίζουν ένα μέγιστο ποσοστό εδαφικής κάλυψης από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, της τάξης του 3%, στο σύνολο των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων ανά δήμο. Από τον κανόνα θα εξαιρούνται τα αγροβολταϊκά συστήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης