Ενέργεια

Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης είναι βασικός πυλώνας του 2024 (Bloomberg)

Η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης είναι βασικός πυλώνας του 2024 (Bloomberg)
Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πιο έτοιμος από ποτέ για σχετικές επενδύσεις
Η χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια διαμορφώνεται ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του νέου έτους για όποιον δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την κλιματική κρίση και οι επιχειρήσεις (κυρίως αυτές των ορυκτών καυσίμων) δείχνουν ή αναγκάζονται να δείχνουν ότι κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Άλλωστε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) του περασμένου μήνα στο Ντουμπάι, η συμφωνία αφορούσε επί της ουσίας την ενεργειακή μετάβαση.

Ο όρος ήταν μέρος της τελικής συμφωνίας μεταξύ 200 εθνών στην οποία συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, υπάρχει πολύς χώρος για κινήσεις. Στη μη δεσμευτική συμφωνία, οι χώρες καλούνται μόνο να συμβάλουν σε μια παγκόσμια μετάβαση.

 «Δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος χρηματοδότησης της μετάβασης τη στιγμή που μιλάμε», είπε ο Μαρκ Κάρνεϊ (ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση και τη χρηματοδότηση του κλίματος), κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην COP28.

«Η συζήτηση έχει ωριμάσει από το να μιλάμε για επενδύσεις στο κλίμα σε επενδύσεις στη μετάβαση», είπε η Annika Brouwer (ειδική βιωσιμότητας στην Ninety One Ltd).

Τουλάχιστον οι μισές από τις δεσμεύσεις της εταιρείας (εδρεύει στη Νότιο Αφρική) στο Ντουμπάι, επικεντρώθηκαν στη χρηματοδότηση της μετάβασης για τις αναδυόμενες αγορές.

 «Με άλλα λόγια, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν λίγα όρια στο να αποφασίσουν πώς και πότε θα λάβουν μέρος», δήλωσε ο Ehsan Khoman (επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων, περιβαλλοντικής κοινωνικής και διακυβέρνησης και έρευνας αναδυόμενων αγορών της MUFG Bank Ltd με έδρα το Ντουμπάι).

Παρέχει επίσης περιθώρια στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις λεγόμενες βιώσιμες εντολές. Η φράση «χρηματοδότηση της μετάβασης» ορίζεται χαλαρά ως επενδύσεις κυρίως σε βιομηχανίες και υποδομές που συμβάλλουν στην προώθηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας καθαρής μηδενικής οικονομίας. Διαφέρει από την πράσινη χρηματοδότηση η οποία στοχεύει γενικά τις λεγόμενες κλιματικές λύσεις, όπως αιολικά πάρκα ή εργοστάσια μπαταρίας.

Ωστόσο ο Chuka Umunna (επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co. για την EMEA ESG και την επενδυτική τραπεζική πράσινης οικονομίας), είπε ότι ανοίγει πόρτες σε στρατηγικές που προτάθηκαν πριν από λίγα χρόνια.

Ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς greenwashing προηγουμένως εμπόδιζαν τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας ετικέτας ομολόγων μετάβασης για τις αγορές κεφαλαίων χρέους, αλλά τώρα υπάρχει "πολύ περισσότερη όρεξη για συζήτηση γύρω από αυτό", είπε.

Σχέδια προστασίας των τραπεζών

Συνασπισμοί τραπεζών, ασφαλιστών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε συζητήσεις για να βάλουν κάποια προστατευτικά κιγκλιδώματα… γύρω από το τι συνιστά η χρηματοδότηση της μετάβασης. Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει σταθερό πρότυπο.

Η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero προτείνει η επενδυτική στρατηγική να περιλαμβάνει χρηματοδότηση παραδοσιακών πράσινων δραστηριοτήτων, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και εταιρείες ρύπανσης που σχεδιάζουν να απελευθερώσουν άνθρακα και ακόμη και υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως εργοστάσια άνθρακα. στον δρόμο προς το κλείσιμο.

Αυτό που ενώνει τις περισσότερες προτάσεις γύρω από τη χρηματοδότηση της μετάβασης είναι η πεποίθηση ότι, αντί να κόβουν απλώς τους δεσμούς με εταιρείες υψηλών εκπομπών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να τις βοηθούν ή να καταργήσουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους είτε να τους θέσουν σε μια λεγόμενη οδό εκπομπών-φωτός.

«Πρέπει να πάτε εκεί που είναι οι εκπομπές και να προσπαθήσετε να τις μειώσετε», είπε ο Curtis Ravenel (ανώτερος σύμβουλος της GFANZ).

 

Απορίες για τους υποψήφιους επενδυτές

Για τους όσους επιθυμούν να επενδύσουν με γνώμονα τη βιωσιμότητα, όλα αυτά εγείρουν τα εξής ερωτήματα:

1) Μήπως κάποια περιουσιακά στοιχεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις;

2) Σχετικά με τους ρυπαντές, πώς μπορούν οι επενδυτές να είναι σίγουροι ότι θα απελευθερωθούν από τον άνθρακα με την ταχύτητα και την κλίμακα που οραματίζονται;

Τέτοιες λεπτομέρειες είναι ακόμη πιο κρίσιμες, δεδομένου ότι ορισμένα ταμεία χρηματοδότησης για το κλίμα που ανακοινώθηκαν στο COP28 σκοπεύουν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία μετάβασης.

Για παράδειγμα, μέρος της Alterra (ενός εγχειρήματος 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τις BlackRock Inc., TPG Inc. και Brookfield Asset Management Ltd.), πρόκειται να μεταφερθεί σε ταμεία μετάβασης, αλλά υπάρχουν λίγες άμεσες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς είναι δομημένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης