Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πως αντέδρασε η αγορά στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ (oilprice)

Πετρέλαιο: Πως αντέδρασε η αγορά στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ (oilprice)

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Τις ενδεχόμενες συνέπειες στην αγορά πετρελαίου μετά την πρόσφατη συμφωνία (αρχές Δεκεμβρίου) για περικοπές στην παραγωγή του (περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των εταίρων του με επικεφαλής τη Ρωσία, προσπαθεί να προσεγγίσει η Irina Slav με το ενδιαφέρον άρθρο της στην ιστοσελίδα oilprice.com.


Πρόκειται για την τελευταία στη σειρά των περικοπών (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωμίστηκε η Σαουδική Αραβία) που έκανε το καρτέλ σε μια προσπάθεια να ωθήσει περαιτέρω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Είναι σχεδόν καθιερωμένη πρακτική για τον ΟΠΕΚ, αλλά φέτος οι περικοπές δεν πέτυχαν. Οι αναφορές για τη μείωση της σημασίας του ΟΠΕΚ επανήλθαν στο προσκήνιο.

 

Προβλέψεις για το αργό του το πρώτο εξάμηνο του 2024

Το Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Η έκθεση περιλαμβάνει προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ και τον ίδιο τον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση για το πετρέλαιο του ομίλου θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, πιθανότατα ως μια περίπτωση αποδυνάμωσης της συνολικής ζήτησης πετρελαίου που ο ΔΟΕ, για παράδειγμα, έχει προβλέπουν εδώ και λίγο καιρό, μέχρι στιγμής ανακριβώς.


Οι αντιδράσεις της αγοράς στις περικοπές
του ΟΠΕΚ+

Το τρέχον επίπεδο ζήτησης του «μαύρου χρυσού», φαίνεται επίσης να είναι προκλητικό. Όταν ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις ευρύτερες περικοπές της παραγωγής, οι έμποροι το απέρριψαν για 2 λόγους.

Πρώτον, διότι το περίμεναν και δεύτερον επειδή η παγκόσμια προσφορά φαινόταν να είναι αρκετά άφθονη.

Ο τρίτος λόγος που η αγορά δεν έλαβε πραγματικά πολύ σοβαρά τις ενέργειες του ΟΠΕΚ+ ήταν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ιστορικό εξαπάτησης στις περικοπές παραγωγής.

Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες ήταν ότι θα υπήρχε αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει τη ζήτηση, ακόμη κι αν όλοι συμφωνούσαν επίσημα να μειώσουν.

Τότε η Αγκόλα είπε ότι εγκαταλείπει τον ΟΠΕΚ για να μπορεί να παράγει όσο πετρέλαιο ήθελε. Ούτε αυτό βοήθησε στην ατζέντα του καρτέλ. Προκάλεσε προτάσεις διάλυσης και ενίσχυσε την αντίληψη ότι θα υπάρχει αρκετό πετρέλαιο (κυρίως επειδή η ζήτηση θα εξασθενήσει) ό,τι κι αν κάνουν ο ΟΠΕΚ και οι φίλοι… του από τον ΟΠΕΚ+.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ_ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.jpg

Το νωρίτερο σε 4 μήνες θα φανούν οι συνέπειες

Φαίνεται ότι πολλοί έμποροι βάζουν πολλά αποθέματα σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόβλεψη της ασθενέστερης ζήτησης. Ξεχνούν όμως ότι για να γίνουν αισθητές οι περικοπές στην παραγωγή στις αγορές, πρέπει να περάσουν μερικοί μήνες (σύμφωνα με αναλυτές δύσκολα θα επηρεαστούν η προσφορά και οι τιμές μέσα σε 3 μήνες).  

Με άλλα λόγια, οι τιμές είναι εκεί που είναι τώρα γιατί κανείς δεν σκέφτεται την κατάσταση της προσφοράς πετρελαίου σε 4 μήνες από τώρα.


Τι πραγματικά θέλουν οι μεγάλοι παραγωγοί

Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα γεωτρύπανα των ΗΠΑ είναι η κύρια αιτία για την αποτυχία του ΟΠΕΚ να επηρεάσει τις τιμές.

Πράγματι, οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ αιφνιδίασαν τους πάντες φέτος προσθέτοντας 1 εκατομμύριο βαρέλια σε ημερήσια παραγωγή χάρη στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας, παρόλο που ο αριθμός των γεωτρήσεων είχε πτωτική τάση για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Αλλά φαίνεται ότι τώρα πολλοί υποθέτουν ότι ο κλάδος θα διατηρήσει αυτό το επίπεδο βελτιώσεων παραγωγικότητας και θα συνεχίσει να προσθέτει την παραγωγή. Αυτό μπορεί όντως να συμβεί, αλλά μπορεί επίσης να μην συμβεί (η ΕΠΕ έχει προβλέψει έναν πολύ πιο μέτριο ρυθμό αύξησης της παραγωγής για φέτος, σε λιγότερο από 300.000 βαρέλια).

Με άλλα λόγια, η παραγωγή θα πάει εκεί που θέλουν οι μεγάλοι παραγωγοί.

 

Ο ΟΠΕΚ σε αναμονή

Οι τελευταίες αναφορές για το «θάνατο» του ΟΠΕΚ (είναι για άλλη μια φορά, πολύ υπερβολικές) βασίζονται σε υποθέσεις για χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου και τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ. Κανένα από τα δύο δεν είναι βέβαιο. Η ζήτηση πετρελαίου ήταν εκπληκτική έως θετική από τότε που η BP ανακοίνωσε ότι η ζήτηση αιχμής ήρθε και παρήλθε το 2019 (έκανε λάθος σχετικά με αυτό).

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου έχουν εκπλήξει με την πειθαρχία τους και την πρόσφατα ανεπτυγμένη απέχθεια για την αύξηση της παραγωγής με κάθε κόστος.

Το μόνο που έχει να κάνει ο ΟΠΕΚ είναι να περιμένει έως ότου η ζήτηση φροντίσει για τα άνετα επίπεδα προσφοράς που οι έμποροι αναφέρουν ως αιτία για τις χαμηλές τιμές.  

Το μερίδιο του ΟΠΕΚ σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να έχει μειωθεί λόγω των περικοπών, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά σταθερό στο 27% του συνόλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης