Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο:Πτώση 3% για το αργό στα 71 δολ., στα 78 δολ. το Brent

Πετρέλαιο:Πτώση 3% για το αργό στα 71 δολ., στα 78 δολ. το Brent

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν έως και 3% την Πέμπτη, καθώς περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν έτοιμες να διέλθουν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Μαρτίου υποχώρησαν 3%, στα 77,19 δολ. . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για παράδοση Φεβρουαρίου, τα οποία λήγουν μετά τον διακανονισμό της Πέμπτης, υποχώρησαν 1,6% στα 78,40 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 3%, στα 71,90 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν σχεδόν 2%, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Περί τις 21:40 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,59% στα 78,38 δολάρια το βαρέλι και το αργό υποχωρούσε 3,1% στα 71,79 δολ. το βαρέλι.

Η Maersk της Δανίας θα δρομολογεί σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ από τώρα και θα εκτρέπει μόνο λίγα γύρω από την Αφρική, σύμφωνα με ανάλυση του προγράμματος του ομίλου από το Reuters την Πέμπτη.

Η γαλλική CMA CGM αυξάνει επίσης τον αριθμό των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
"Η αντίληψη είναι ότι η διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας ανοίγει ξανά και θα φέρει την προσφορά στην αγορά γρηγορότερα", δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής του Price Futures Group.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα αφού η μαχητική ομάδα Χούτι της Υεμένης άρχισε να στοχεύει πλοία.

Την ίδια στιγμή, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κατευνάσει τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμη αποδώσει τη συντονισμένη δράση που αναμενόταν.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν κάποια στήριξη αφού η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε μια πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη έλξη στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της EIA, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.
Οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2024, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης