Ενέργεια

Εντείνεται η διαμάχη Ρωσίας - ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2 (Reuters)

Εντείνεται η διαμάχη Ρωσίας - ΗΠΑ μετά τις κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2 (Reuters)

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια

Επικριτική είναι ξανά η Ρωσία για τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά  για την ενέργειά τους να ανακοινώσουν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Arctic LNG 2 το οποίο είναι έργο που βρίσκεται στη χερσόνησο Gydan στην Αρκτική και αποτελεί βασικό στοιχείο στις προσπάθειες της Μόσχας να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο 20% έως το 2030-2035 από το 8% που είναι τώρα.


Ήδη ξένοι μέτοχοι έχουν αποχωρήσει από το προαναφερόμενο έργο,
σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την Τετάρτη 27/12/2023 η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν το τεράστιο έργο της Ρωσίας στην Αρκτική LNG 2 είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Ως γνωστόν οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ευρείες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και άτομα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επιδιώκοντας να ακρωτηριάσουν τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας.

 

Ζαχάροβα: «Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καταστροφικό ρόλο για την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια»

«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, ειδικά σε σχέση με τόσο μεγάλα διεθνή εμπορικά έργα όπως το Arctic LNG 2, που επηρεάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο πολλών κρατών.

Η κατάσταση γύρω από το Arctic LNG 2 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο για την παγκόσμια οικονομική ασφάλεια που διαδραματίζει η Ουάσιγκτον η οποία μιλά για την ανάγκη διατήρησης αυτής της ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκοντας τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, προσπαθεί να εκδιώξει τους ανταγωνιστές και να καταστρέψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», είπε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα σε εβδομαδιαία ενημέρωση.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, οι εταιρείες της οποίας είναι ενδιαφερόμενοι στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να ενισχύεται, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σφαίρας.

Η Ρωσία είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αυστραλία.

 

Απόσυρση ξένων από το έργο Arctic LNG 2

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα 25/12/2023 ότι ξένοι μέτοχοι ανέστειλαν τη συμμετοχή στο έργο Arctic LNG 2 λόγω των κυρώσεων, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους για τη χρηματοδότηση και τις συμβάσεις εξαγοράς για το νέο εργοστάσιο.

Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας CNOOC Ltd και η China National Petroleum Corp έχουν η καθεμία μερίδιο 10% στο έργο, το οποίο ελέγχεται από τη Novatek (μεγαλύτερος παραγωγός LNG της Ρωσίας με συμμετοχή 60% στο έργο).

Η γαλλική TotalEnergies και μια κοινοπραξία της ιαπωνικής Mitsui and Co και JOGMEC έχουν επίσης μερίδιο 10% η καθεμία.

Οι κυρώσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η Novatek να κηρύξει ανωτέρα βία για τις προμήθειες LNG από το έργο, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης