Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων θα φέρουν το 2024 οι εκλογές σε Ρωσία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα

Oilprice: Ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων θα φέρουν το 2024 οι εκλογές σε Ρωσία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα
Πότε θα επηρεαστούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Προ των πυλών του 2024 και βασικά ενεργειακά μέτωπα σε παγκόσμιο επίπεδο θα φέρουν ντόμινο εξελίξεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Oilprice. Από τη Ρωσία στη Βενεζουέλα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μια έκπληξη στη σκηνή που έχει ήδη αποκαλυφθεί στην Αργεντινή.

Ρωσία: 15-17 Μαρτίου 2024 

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποσύρει όλα τα εμπόδια για την προεδρική του υποψηφιότητα τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Για τον σκοπό αυτό, ο κορυφαίος κριτικός του Κρεμλίνου και η πιο σημαντική αντιπολίτευση της χώρας και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, ο Alexei Navalny, έχει εγκλωβιστεί (στην καλύτερη περίπτωση) σε μια μυστική τοποθεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται τώρα ο φυλακισμένος αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Ρωσίας υπό προσωρινή κρατική διοίκηση, σε ένα βήμα στο οποίο το Κρεμλίνο είπε πως οδηγήθηκε από εμπορική λογική.

Η Rolf, η οποία ανήκει σε εταιρία (Delance Limited και Rolf Motors) με έδρα την Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Πετρόφ, ήταν μία από τις πρώτες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν πέτυχε να μεταφέρει στο κοινό ότι αυτή είναι μια νίκη με οποιονδήποτε τρόπο ή τι σήμαινε για τη ρωσική οικονομία ή την επιρροή της Ρωσίας στην πρώην σοβιετική αρένα. Η νίκη του δεν θα επηρεάσει τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μια ήττα θα ταράξει τις αγορές λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που θα προκαλούσε.

Οι περισσότεροι αναλυτές ετοιμάζονται για εκλογές επίδειξης που θα δουν παραμονή Putin στην εξουσία  χάρη στις Συνταγματικές τροποποιήσεις που φρόντισε να γίνουν. Για το πετρέλαιο, θα σημαίνει περισσότερα από το τρέχον status quo του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις και τα πλαφόν της Δύσης στις τιμές φυσικού αερίου, που απλώς θα γίνουν ο κανόνας.

Βενεζουέλα – 2024 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έκοψε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η συμφωνία ήταν για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι δεν θα επιχειρούσε να εμποδίσει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Η πρώτη του κίνηση ήταν να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για μια χούφτα στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaido και στελεχών της υποψήφιας για την προεδρία της αντιπολίτευσης Maria Corina Machado.

Αυτό συνέπεσε με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προσάρτηση του Essequibo, της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής της Γουιάνας, που αποτελεί περίπου τα 2/3 της επικράτειας της χώρας. Η ένταση είναι αυξημένη, καθώς το Καράκας προχωρά στα σχέδια του για την προσάρτηση της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Εσεκίμπο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του γειτονικού κράτους.

Ο πρόεδροςNicolas Maduro έχει αναγγείλει τη δημιουργία μιας νέας περιφέρειας στη Βενεζουέλα με το όνομα «Γουιάνα Εσεκίμπα» και έδωσε εντολή σε πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες της χώρας του να ετοιμαστούν ώστε «άμεσα» να ξεκινήσουν εργασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης γαιανθράκων και ορυκτών στην περιοχή, ενώ διαμήνυσε στις επιχειρήσεις της Γουιάνας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Εσεκίμπο ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν εντός τριμήνου.

Ιστορικά, η Βενεζουέλα εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την περιοχή του Εσεκίμπο, ισχυριζόμενη ότι ο ποταμός Εσεκίμπο αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών και τα εδάφη που εκτείνονται στα δυτικά του ποταμού της ανήκουν.

Όπως σημείωσε ο ιστορικός Gregory Copley για το Oilprice.com νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Κίνα και το Ιράν συνεργάζονται με τον Μαδούρο για να κλιμακώσουν την κρίση στη Γουιάνα ως τρόπο να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να αποσύρει δυνάμεις από τη στρατιωτική συσσώρευση Ινδο-Ειρηνικού και να τις ανακατευθύνει. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ωφέλησε επίσης την Κίνα, καθώς προκάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να βαλτώσουν στον Ευρω-Ατλαντικό. Ο Copley βλέπει την προοπτική της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γουιάνα ως «πραγματική». 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης