Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Renews: Πρόταση της ORIT για επενδύσεις ΑΠΕ με το Aquila

Renews: Πρόταση της ORIT για επενδύσεις ΑΠΕ με το Aquila
Θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της λίστας LSE
Η Octopus Renewables Infrastructure Trust (ORIT) πρότεινε σε συνδυασμό με το Aquila European Renewables (εισηγμένο επενδυτικό κεφάλαιο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει στόχο να παρέχει στους επενδυτές μια ελκυστική μακροπρόθεσμη απόδοση σε ευρώ με βάση το εισόδημα μέσω ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιρλανδία), τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις διαφοροποιημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που περιλαμβάνονται στη λίστα LSE, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα renews.biz.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ORIT «Ο προτεινόμενος συνδυασμός θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός σχεδίου ανασυγκρότησης σύμφωνα με το άρθρο 110 του νόμου περί αφερεγγυότητας του 1986 (το «Σχέδιο της ενότητας 110»)».


Το διοικητικό συμβούλιο της
ORIT πιστεύει ότι ο προτεινόμενος συνδυασμός θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη τα οποία είναι τα εξής:

  • Ένα περαιτέρω διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με συνδυασμένη καθαρή αξία ενεργητικού χαρτοφυλακίου σχεδόν 1 δισ. £ και ακαθάριστη αξία ενεργητικού περίπου 1,6 δισ. £.
  • Συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια που προσφέρουν αυξημένη γεωγραφική διαφοροποίηση, χωρίς σχεδόν καμία επικάλυψη μεταξύ των δύο.
  • Μεγαλύτερη τεχνολογική διαφοροποίηση, με το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρικό, πράσινο υδρογόνο, μπαταρία και προγραμματιστές (συμπεριλαμβανομένης της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας).
  • Σημαντικό χαρτοφυλάκιο λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με έκθεση στην κατασκευή και ανάπτυξη που αναμένεται να υποστηρίξει την αύξηση της NAV.
  • Ευκαιρίες για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ανακύκλωσης κεφαλαίων της ORIT.
  • Έκθεση στο αυξανόμενο και ελκυστικό μέρισμα της ORIT, με στοχευμένη αύξηση για το 2023 κατά 10,5% σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό (CPI) και μια προοδευτική μερισματική πολιτική.
  • Δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα, εισηγμένα στο LSE διαφοροποιημένα επενδυτικά καταπιστεύματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοιχείου FTSE 250 με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση περίπου £745 εκατ. και αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά.
  • Δυνατότητα πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και χρεωστικών κεφαλαίων πιο αποτελεσματικά.
  • Διαχείριση χαρτοφυλακίου από τον διαχειριστή επενδύσεων της ORIT, Octopus Energy Generation, μια εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κεφαλαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με περισσότερους από 120 επαγγελματίες.
  • Πρόσβαση σε σημαντικό αγωγό έργων που προέρχονται από την Octopus Energy Generation.


Χρονικό των προσπαθειών της ORIT για συνεργασία με το AERI

Το διοικητικό συμβούλιο της ORIT γνωστοποίησε ότι έχει επιδιώξει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του 2023 να συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο της AERI, με σκοπό να επιτευχθεί ένας μεταξύ τους συνδυασμός.

Οι προσεγγίσεις έγιναν αρχικά τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2023 πριν από την ετήσια γενική συνέλευση και τη συνέχιση της ψηφοφορίας της AERI το 2023, και πιο πρόσφατα τον Νοέμβριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση από την AERI σχετικά με τον προτεινόμενο συνδυασμό, αφού καθυστέρησε μια ουσιαστική απάντηση στην προσέγγιση του Νοεμβρίου του ORIT για το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο και το ισχυρό σκεπτικό για τον προτεινόμενο συνδυασμό, τις τελευταίες ημέρες, η ORIT είπε ότι έχει διαβουλευτεί με ορισμένους μετόχους της AERI, λαμβάνοντας υποστήριξη και από τα δύο διοικητικά συμβούλια για να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία.

Μετά τη διαβούλευση με τους μετόχους, η ORIT είπε ότι επικοινώνησε ξανά με το Διοικητικό Συμβούλιο της AERI για να επιδιώξει την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τον προτεινόμενο συνδυασμό και προσβλέπει σε περαιτέρω αναμενόμενη αλληλεπίδραση τις επόμενες εβδομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης