Καναδάς: Χρηματοδότηση 200 εκατ. δολ. για δέσμευση άνθρακα στην Αλμπέρτα

Καναδάς: Χρηματοδότηση 200 εκατ. δολ. για δέσμευση άνθρακα στην Αλμπέρτα

Θα τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών  σύμφωνα με το theglobeandmail

Το Ταμείο Ανάπτυξης του Καναδά (CGF) που υποστηρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Entropy (εταιρεία ανάπτυξης έργων δέσμευσης άνθρακα με έδρα το Κάλγκαρι).

Η συμφωνία συνδυάζεται με μια αντίστοιχη αγοράς πίστωσης άνθρακα σταθερής τιμής έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως.

Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων την Τετάρτη 20/12/2023, η κλίμακα και η διάρκεια των όρων αποδοχής αντιπροσωπεύουν «μια παγκόσμια πρωτιά στις αγορές συμμόρφωσης» που θα τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις καθιερώνοντας βεβαιότητα τιμής.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα συνήθως συλλέγει CO2 από μεγάλες, βιομηχανικές πηγές εκπομπών και εγχέει αυτό το υλικό βαθιά στο έδαφος.

Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά υπολογίζει στην τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζεται να επιβάλει ανώτατο όριο στη ρύπανση από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2026.


Ενστάσεις για το ρόλο της δέσμευσης άνθρακα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και η S&P Global Commodity Insights έχουν πρόσφατα εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο ρόλο της δέσμευσης άνθρακα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Με την αφθονία των φυσικών πόρων, την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας γεωλογική αποθήκευση και την εξελιγμένη μηχανική τεχνογνωσία, ο Καναδάς είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να χτιστεί μια βιομηχανία CCS», ανέφερε στο δελτίο Τύπου ο Patrick Charbonneau (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του CGF).

 

Πορεία για επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών και της ανάπτυξης

Ο Mike Belenkie (Διευθύνων Σύμβουλος της Entropy), λέει ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη βοηθά στη διασφάλιση της ταχύτερης ανάπτυξης της τεχνολογίας της εταιρείας του στον Καναδά εν μέσω της παγκόσμιας ώθησης για μείωση των εκπομπών.

Η επένδυση από την CGF ακολουθεί μια συμφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την Brookfield Asset Management που εδρεύει στο Τορόντο τον περασμένο Μάρτιο.

«Με τη δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακας για την εγγύηση της μακροπρόθεσμης τιμολόγησης του άνθρακα και προσθέτοντας 200 εκατομμύρια δολάρια στην υπάρχουσα χρηματοδότηση Brookfield για έργα τρίτων, η Entropy έχει μια σαφή πορεία για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών και της ανάπτυξης, ακριβώς εδώ στο σπίτι.

Πιστεύουμε ότι τα έργα μας είναι πιθανό να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα στον Καναδά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», ανέφερε ο Belenkie στην ανακοίνωση.

 

Σχετικά με το CGF και την Entropy

Το CGF είναι ένα «όχημα» δημόσιας επένδυσης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στην οικονομία καθαρής ενέργειας του Καναδά.

Η Entropy ανήκει κατά πλειοψηφία στην Advantage Energy (εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου και ελαφρού πετρελαίου με έδρα το Κάλγκαρι με περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή Montney της Αλμπέρτα).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης