Περιβάλλον

Η ευρωπαϊκή πυρηνική συμμαχία ζητά νέα οδηγία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα»

tags :
Η ευρωπαϊκή πυρηνική συμμαχία ζητά νέα οδηγία «χαμηλών εκπομπών άνθρακα»
Μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση έχουν τεθεί δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ

Έντεκα κράτη μέλη κάλεσαν την ΕΕ να λάβει πλήρως υπόψη «όλες τις πηγές ενέργειας χωρίς ορυκτά» κατά την εκπόνηση μελλοντικών πολιτικών για την ενέργεια και το κλίμα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) η υπό γαλλική ηγεσία Πυρηνική Συμμαχία.

Οι χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση της συμμαχίας την Τρίτη – Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Γαλλία – ζήτησαν να αναθεωρηθεί από την αρχή το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Κατά την άποψή τους, η ΕΕ πρέπει να «αναγνωρίσει πλήρως τη συμβολή όλων των πηγών ενέργειας χωρίς ορυκτά» στον στόχο του μπλοκ για μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του αιώνα.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι αναμφισβήτητα μια βιώσιμη και εξίσου έγκυρη τεχνολογία για την επίτευξη αυτών των στόχων για τα κράτη μέλη που επέλεξαν να καταφύγουν στη χρήση της», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Επί του παρόντος, μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση έχουν τεθεί δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

«Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε συλλογικά ότι αυτές οι δύο διαστάσεις δεν αρκούν για να συμπεριλάβουν την ποικιλομορφία των λύσεων και των βιομηχανικών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη», προσθέτει η κοινή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πυρηνική ενέργεια.

«Με το βλέμμα στο μέλλον και τους συλλογικούς μας κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2040 και το 2050, ενθαρρύνουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ρυθμιστική αρχιτεκτονική που θα διευκολύνει τα κράτη μέλη να επιτύχουν ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, περιλαμβάνοντας την ενεργειακή μας ποικιλομορφία», προστίθεται στη δήλωση.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης