Το πλεονέκτημα της Electric Hydrogen του Bill Gates έναντι άλλων κατασκευαστών ηλεκτρολύσεων (Hydrogen Insight)

Το πλεονέκτημα της Electric Hydrogen του Bill Gates έναντι άλλων κατασκευαστών ηλεκτρολύσεων (Hydrogen Insight)

Δεσμεύεται να μειώσει πάνω από το μισό το κόστος του εξοπλισμού της σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της

Η νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρολύτη Electric Hydrogen (υποστηρίζεται από επενδυτές όπως η Breakthrough Energy που ίδρυσε ο Bill Gates) έκανε φέτος πάταγο με τον γύρο χρηματοδότησης της Series C 380 εκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται η κορυφαία εταιρεία πράσινου υδρογόνου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, η Electric Hydrogen υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος του πράσινου υδρογόνου μέσω των ηλεκτρολυτών του με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (PEM).

Αυτό είναι που κάνει τις Fortescue (αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας) και τους τεχνολογικούς γίγαντες Microsoft και Amazon, να υποστηρίζουν ότι έχει το προβάδισμα έναντι άλλων κατασκευαστών ηλεκτρολύσεων.


Η συγκεκριμένη εταιρεία υιοθετεί μια ευρύτερη προσέγγιση αντί να εστιάζει στη βελτίωση της απόδοσης ανά στοίβα ή στην αύξηση του εύρους της εισροής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Κατασκευάζουμε πολύ ισχυρές στοίβες ηλεκτρολύτη, που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε μεγάλα.

Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε διαφορετικά είναι ότι προσπαθούμε να σκεφτούμε όλα όσα χρειάζεστε σε ένα εργοστάσιο υδρογόνου και θα σας το παρέχουμε με έναν πλήρως ολοκληρωμένο τρόπο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο Green Hydrogen Summit Oman στο Muscat ο Omar Shkeir (Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική).

 
Electric_Hydrogen.jpg

Ποιο είναι ακριβώς το πλεονέκτημα της Electric Hydrogen;

Η Electric Hydrogen προσφέρει μόνο ένα προϊόν: μια τυποποιημένη προκατασκευασμένη πράσινη μονάδα υδρογόνου ισχύος 100 MW η οποία ενσωματώνει τόσο τις συσκευές ηλεκτρόλυσης όσο και τον περιβάλλοντα εξοπλισμό ισορροπίας της εγκατάστασης, όπως επεξεργασία νερού και θερμική διαχείριση.

«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε ουσιαστικά την πολυπλοκότητα και να εκμεταλλευτούμε τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας που κανείς άλλος δεν κάνει σήμερα στον κλάδο», πρόσθεσε ο Shkeir, σημειώνοντας ότι κάθε μονάδα καταλαμβάνει μόνο 6.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου ενώ χρησιμοποιεί πολύ λιγότερες στοίβες ηλεκτρολύτη από άλλους κατασκευαστές για την ίδια χωρητικότητα.

 

Τρόποι μείωσης του τελικού κόστους

Η προσέγγιση της Electric Hydrogen μειώνει το τελικό κόστος του υδρογόνου με 3 τρόπους: κεφαλαιουχική δαπάνη (capex) στη στοίβα και το υπόλοιπο της εγκατάστασης και εγκατάσταση, σύμφωνα με τον Shkeir.

Ανέφερε ένα μέσο συνολικό κόστος εγκατάστασης (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού του ισοζυγίου της εγκατάστασης) 1.700 $/kW για αλκαλικούς ηλεκτρολύτες δυτικής κατασκευής και 2.000 $/kW για τεχνολογίες PEM.

«Πραγματικά, ως βιομηχανία, πρέπει να μειώσουμε αυτά τα κόστη στο μισό για να κατανοήσουμε τα οικονομικά στοιχεία», είπε ο Shkeir.

Το Electric Hydrogen διεκδικεί μια συνολική κεφαλαιοποίηση μόλις 750 $/kW, μειώνοντας το κόστος σε σημείο που, για παράδειγμα, η πριμοδότηση 1,90 $/κιλό για το πράσινο υδρογόνο έναντι του γκρι πέφτει στα 0,50 $/kg.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπολογίζουν ότι το κόστος του εξοπλισμού αντιστοιχεί μόνο στο 1/3 του ισοπεδωμένου κόστους του πράσινου υδρογόνου, με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο μέρος.

Ωστόσο, ο Shkeir σημείωσε ότι οι φθηνές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, είναι «φυσικά χαμηλός παράγοντας χωρητικότητας», πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για αποθήκευση ή αυξημένη χωρητικότητα ΑΠΕ για να ενισχύσουν την παραγωγή και λιγότερα σε ηλεκτρολύτες.

Ο Shkeir επιβεβαίωσε επίσης στο Hydrogen Insight ότι το δυναμικό εύρος των ηλεκτρολυτών της Electric Hydrogen δηλαδή, πόση ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να κυμαίνεται (ενώ συνεχίζει να παράγει H2 είναι 10-100% της χωρητικότητάς τους), παρόμοια με τα εύρη που διαφημίζονται για άλλους ηλεκτρόλυσης PEM στο αγορά.

Όσον αφορά την ενσωμάτωση της ισορροπίας της εγκατάστασης, άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρολύτη κάνουν παρόμοιες κινήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης