Γερμανία: Οι ΑΠΕ είναι πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Γερμανία: Οι ΑΠΕ είναι πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στο 2023 - Ρεκόρ στις αποδόσεις

Η Γερμανία παρήγαγε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησε φέτος με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), γεγονός που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς του Κέντρου Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου της Βάδης-Βυρτεμβέργης (ZSW) και της Ένωσης Επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (BDEW).

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν καλύψει σχεδόν το 52% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και είναι πάνω από το όριο του 50% για πρώτη φορά για ένα πλήρες έτος», ανέφεραν οι οργανισμοί σε δελτίο Τύπου.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας ήταν 46% το 2022. Τόσο η μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όσο και η αύξηση της παραγωγής απόλυτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αυξήθηκε κατά 6% στο ιστορικό υψηλό των 267 TWh) ώθησε το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

Στόχοι έως το 2035

Η Γερμανία στοχεύει να έχει μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 80% έως το 2030 και τροφοδοσία ρεύματος χωρίς άνθρακα έως το 2035.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Πολλοί άνθρωποι κάποτε πίστευαν ότι οι ΑΠΕ θα αντιπροσώπευαν μόνο ένα μονοψήφιο μερίδιο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά σήμερα χρησιμοποιούμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά από συμβατικές πηγές και έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Kerstin Andreae (επικεφαλής της BDEW) η οποία ζήτησε την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας (UBA) υποστήριξε επίσης ότι οι στόχοι ήταν προκλητικοί. «Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 600 τεραβατώρες (μέχρι το 2030) και επομένως υπερδιπλασιαστεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτροδότηση στους τομείς της θέρμανσης και των μεταφορών», ανέφερε η UBA.

 

Αποδόσεις - ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Οι ZSW και BDEW δήλωσαν ότι το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν ιδιαίτερα υψηλό τον Ιούλιο (59%), τον Μάιο (57%) και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (55% έκαστος).

Τον Ιούνιο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έφτασε σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών 9,8 τεραβατώρες (TWh), ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από χερσαία αιολική ενέργεια έφτασε το νέο ρεκόρ 113,5 TWh για το σύνολο του έτους, πρόσθεσαν.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια συνεισέφεραν περίπου το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Γερμανίας, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια και ένα μικρό μερίδιο γεωθερμικών σταθμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης