Adnoc: Γίνεται σημαντικός παίκτης καθαρού υδρογόνου και αμμωνίας μέσω συμφωνίας 3,6 δισ. δολ.

Adnoc: Γίνεται σημαντικός παίκτης καθαρού υδρογόνου και αμμωνίας μέσω συμφωνίας 3,6 δισ. δολ.

Επιταχύνεται το σχέδιο για παγκόσμια πλατφόρμα ανάπτυξης για την αμμωνία

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Μέσης Ανατολής, Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) έχει συνάψει μια δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του εταίρου OCI στην κοινοπραξία της εταιρείας λιπασμάτων των δύο εταιρειών, Fertiglobe, έναντι 3,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία τοποθετεί την Adnoc στο κέντρο της αναδυόμενης παγκόσμιας αγοράς καθαρής αμμωνίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΑΕ ενέκρινε μια εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα παράγει 1,4 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2031 και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050.

Η Fertiglobe (μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας αμμωνίας στον κόσμο) αναμένεται να γίνει τόσο σημαντικό καύσιμο ναυτιλίας όσο και η κύρια μέθοδος μεταφοράς καθαρού υδρογόνου σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Η κοινοπραξία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας (κατασκευάζεται με συνδυασμό υδρογόνου με άζωτο από τον αέρα) και λιπασμάτων με βάση την αμμωνία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και ένας πρώιμος παράγοντας της «βιώσιμης αμμωνίας», με εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αίγυπτο, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συναλλαγή η οποία αναμένεται να κλείσει το επόμενο έτος, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης από τις αρχές ανταγωνισμού, υποστηρίζει τα σχέδια της Adnoc «να δημιουργήσει μια παγκόσμια πλατφόρμα ανάπτυξης για την αμμωνία, έναν βασικό φορέα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υδρογόνου που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια μετάβαση», ανέφερε η κρατική εταιρεία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Fertiglobe είναι η 41η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στη Μέση Ανατολή, με χρηματιστηριακή αξία 8,7 δισ. δολάρια και ετήσια κέρδη 1,8 δισ. δολάρια.


Οι όροι της συμφωνίας

Η συμφωνία πώλησης και αγοράς θα δει την Adnoc να αγοράζει το πλειοψηφικό μερίδιο «50% + 1 μετοχή» της OCI για 13,28 δισεκατομμύρια ντιρχάμ (3,62 δισεκατομμύρια δολάρια) και επίσης να συνεισφέρει επιπλέον χρηματοδότηση στην OCI με τη μορφή ενός «μηχανισμού κέρδους» για τα οικονομικά έτη του 2024 και του 2025, η οποία συνδέεται με την τιμολόγηση των εμπορευμάτων και την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών της Fertiglobe κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το μερίδιο της Adnoc στη Fertiglobe θα αυξηθεί από 36,2% σήμερα σε 86,2%, με το υπόλοιπο να είναι μετοχές «ελεύθερης διακίνησης» που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών του Άμπου Ντάμπι.

«Αυτή η σημαντική συναλλαγή υποστηρίζει τη φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης χημικών ουσιών της Adnoc και επιταχύνει το σχέδιό μας για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας ανάπτυξης για την αμμωνία και την καθαρή αμμωνία», δήλωσε ο Khaled Salmeen (Εκτελεστικός Διευθυντής της Adnoc).


Σχετικά με την OCI

Η OCI με έδρα τις Κάτω Χώρες είναι από μόνη της σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων και ισχυρίζεται ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής λιπασμάτων με βάση το άζωτο στον κόσμο και ο παγκόσμιος νούμερο ένα παραγωγός πράσινης μεθανόλης, η οποία επίσης προορίζεται να γίνει σημαντικός ναυτιλιακά καύσιμα του μέλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης