Valorem: Έγκριση άδειας για φωτοβολταϊκά 300 ΜW στην Ελλάδα

Valorem: Έγκριση άδειας για φωτοβολταϊκά 300 ΜW στην Ελλάδα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή επένδυση της VALOREM στην Ελλάδα

Ο γαλλικός ανεξάρτητος παραγωγός πράσινης ενέργειας VALOREM, ανακοίνωσε ότι επτά από τα φωτοβολταϊκά έργα του, συνολικής ισχύος 300 MW, που βρίσκονται στη Θεσσαλία, έλαβαν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα έργα αυτά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλάνου που προβλέπει την εγκατάσταση ενός μεγάλης κλίμακας συγκροτήματος φωτοβολταϊκών έργων εντός μιας συνολικής έκτασης 3.620 στρεμμάτων, συνολικής ισχύος 360 MW, εντός του Δήμου Φαρσάλων.

Το συγκρότημα φωτοβολταϊκών έργων στα Φάρσαλα θα αποτελείται από 11 επιμέρους έργα και θα παρέχει 550 GWh καθαρής ενέργειας που θα καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 40.000 νοικοκυριών. Η ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται από κάθε φωτοβολταϊκό έργο θα μεταφέρεται μέσω Υπόγειων Γραμμών Μέσης Τάσης σε νέο Κέντρο Υπερύψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.), το οποίο είναι επίσης περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και προτείνεται να κατασκευαστεί από τη VALOREM στη θέση "Σκοτούσσα", στο Δήμο Φαρσάλων. Το Κ.Υ.Τ. αυτό θα εξυπηρετεί τη σύνδεση με το δίκτυο όλων των έργων που αναπτύσσει η εταιρεία εντός του Δήμου Φαρσάλων.

Το εν λόγω συγκρότημα φωτοβολταϊκών έργων θα είναι η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή επένδυση της VALOREM στην Ελλάδα. Η περιβαλλοντική έγκριση έχει ήδη ληφθεί για περίπου 350 MW – ήδη είχαν εκδοθεί οι ΑΕΠΟ για 3 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW νωρίτερα φέτος – και έχουν υποβληθεί αιτήσεις προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο.

Ταυτόχρονα, η VALOREM συνεργάζεται στενά με τις τοπικές υπηρεσίες (Δ.Α.Ο. Λάρισας, Αρχαιολογικές και Δασικές Υπηρεσίες, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας κ.α.) για να διασφαλίσει ότι τα έργα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινότητα. Η VALOREM έχει ενσωματώσει πλήρως τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος στην ανάπτυξή της και λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού των πτηνών.

Ο Θωμάς Σταύρου, Country Manager Greece του Ομίλου VALOREM σχολίασε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιτύχαμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για αυτά τα έργα-ορόσημο για εμάς καθώς αποδεικνύουν την εδραίωση της VALOREM στην Ελλάδα και την αφοσίωση της τοπικής μας ομάδας. Ως υπεύθυνος πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιολογούμε τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις κάθε έργου που αναπτύσσουμε. Η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μας επιτρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη του μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκού συγκροτήματός μας, το οποίο θα συμβάλει στην απεξάρτηση του ελληνικού ενεργειακού μείγματος από τα ορυκτά καύσιμα".

Η VALOREM, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2019 με την τοπική θυγατρική της REN VALOREM Hellas, ενισχύει την παρουσία της στη χώρα και διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 700MW υπό ανάπτυξη, το οποίο προορίζεται να υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς και κοινότητες. Το «πράσινο φως» από το αρμόδιο Υπουργείο επιβεβαιώνει τη θέση της VALOREM ως ευρωπαϊκού ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην επίτευξη της ενεργειακής κυριαρχίας της Ευρώπης και διασφαλίζοντας έναν τοπικό, ασφαλή και προσιτής τιμής εφοδιασμό με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης