Σκωτία: Οι ΑΠΕ «άνοιξαν» 42.000 θέσεις εργασίας - Αναλυτικά η προσφορά του κάθε τομέα

Σκωτία: Οι ΑΠΕ «άνοιξαν» 42.000 θέσεις εργασίας - Αναλυτικά η προσφορά του κάθε τομέα

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα αύξησαν την απασχόληση στη βρετανική χώρα

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της Σκωτίας και η εφοδιαστική της αλυσίδα στήριξαν περισσότερες από 42.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, το Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Strathclyde αναφέρει ότι ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δημιούργησε 15.005 θέσεις πλήρους απασχόλησης (FTE. Ο αντίστοιχιος της χερσαίας υποστηρίζει 12.030 και η ανανεώσιμη θερμότητα 7.220.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Fraser of Allander αξιολόγησε τον αντίκτυπο του τομέα των ΑΠΕ και τα δευτερογενή οφέλη του στην εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομία της Σκωτίας.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια τροφοδότησε επίσης τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ολόκληρη την οικονομία της Σκωτίας, επενδύοντας περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια λίρες, ακολουθούμενη από την χερσαία αιολική ενέργεια με 3,4 δις £ και την υδροηλεκτρική ενέργεια με 1,2 δις £.

Ο τομέας των ΑΠΕ δεν ορίζεται επί του παρόντος στις εθνικές στατιστικές που δημοσιεύονται από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Σκωτίας, επομένως το μέγεθος του τομέα έχει υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

 

Δηλώσεις

Η Claire Mack (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Scottish Renewables), δήλωσε: «Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία που έχουμε στη Σκωτία, επομένως είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε την έκθεση του Ινστιτούτου Fraser of Allander να αντικατοπτρίζει τον θετικό αντίκτυπο που έχει ο κλάδος μας στις θέσεις εργασίας και στην οικονομία. παραγωγή.

Ενώ τα μέλη μας συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην υλοποίηση των έργων που θα χρειαστούμε για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες μας για το κλίμα, ως κλάδος θέλουμε να δείξουμε ξεκάθαρα πώς ωφελούμαστε όχι μόνο τις οικονομίες της Σκωτίας αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς μεταβαίνουμε σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.

Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως πολύ πιο ισχυρή συλλογή δεδομένων για να κατανοήσουμε πώς αποδίδει και εξελίσσεται η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας πρέπει επειγόντως να επιτρέψουν τη συλλογή καλύτερων δεδομένων για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία καθώς η βιομηχανία μας προχωρά προς την επίτευξη των οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων της ως μέρος μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης».


Ο καθηγητής Mairi Spowage (Διευθυντής του Ινστιτούτου Fraser of Allander), δήλωσε:
«Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα είναι το θεμέλιο οποιασδήποτε καθαρής μηδενικής οικονομίας.

«Ομοίως, γνωρίζουμε επίσης πόσο σημαντική είναι η ανανεώσιμη ενέργεια για να συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της φτώχειας στα καύσιμα τα επόμενα χρόνια.

Η τελευταία μας έκθεση δείχνει τη σημαντική συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην οικονομία της Σκωτίας.

Αυτές οι ευκαιρίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για τεχνολογική ανάπτυξη, νέες εξαγωγικές αγορές και ευημερία για τις αγροτικές περιοχές της Σκωτίας που διαφορετικά μπορεί να μείνουν πίσω στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, αυτές οι ευκαιρίες δεν παρέχουν από μόνες τους ευημερία.

Καθώς η Σκωτία γίνεται ηγέτης στη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και η βιομηχανία να μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ισχυρών δεδομένων για την αξιολόγηση της προόδου για να διασφαλιστεί ότι η Σκωτία αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».


Εκθέσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των ΑΠΕ στη Σκωτία

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Scottish Renewables και το Fraser of Allander Institute έχουν δημοσιεύσει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σκωτία.

Υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα στοιχεία φέτος, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε μια σημαντική αύξηση των στοιχείων του ONS για τον κύκλο εργασιών υπεράκτιων αιολικών υλικών το 2021.

Ο σημαντικότερος αντίκτυπος αυτού του υψηλότερου ποσοστού μπορεί να φανεί στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη του κλάδου από την ύφεση που γνώρισε το 2020 εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης