Περιβάλλον

Reuters: Ποια είναι τα κενά στη συμφωνία COP28 για το κλίμα

Reuters: Ποια είναι τα κενά στη συμφωνία COP28 για το κλίμα

Δέσμευση άνθρακα, μεταβατικά καύσιμα και ενεργειακά συστήματα

 

Τα έθνη συνήψαν μια ιστορική συμφωνία την Τετάρτη στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι για τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας μακριά από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ορισμένες αντιπροσωπείες και περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι περιέχει μεγάλα κενά που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ροή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα επ' αόριστον.

Ένα από αυτά είναι η συμπερίληψη μιας φράσης που ζητά ταχεία ανάπτυξη της δέσμευσης άνθρακα.

Η δέσμευση άνθρακα είναι μια τεχνολογία που θεωρητικά θα επέτρεπε στους χρήστες πετρελαϊκού αερίου και άνθρακα να εμποδίσουν τις εκπομπές τους να φτάσουν στην ατμόσφαιρα, συλλαμβάνοντάς τις στην πηγή και αποθηκεύοντάς τις μόνιμα υπόγεια.

Πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι σχετικά με τη δέσμευση άνθρακα. Είναι ακριβό και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στην κλίμακα που χρειάζεται για να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή. Και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το αποκαλούν ψευδή σημαία που δικαιολογεί τη συνέχιση των γεωτρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, εάν κατάφερνε ποτέ να απογειωθεί, θα επέτρεπε τη συνεχή παραγωγή και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, πιθανώς χωρίς επιπτώσεις στο κλίμα.
Αυτό δεν ταιριάζει με ορισμένες χώρες – ειδικά εκείνες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης.

«Μας ζητείται να εγκρίνουμε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας», δήλωσε η Anne Rasmussen, επικεφαλής διαπραγματευτής της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών.

Το σύμφωνο πιέζει επίσης για την επιτάχυνση του υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα - που τυπικά σημαίνει υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού σε μια διαδικασία που τροφοδοτείται από πηγές καθαρής ενέργειας όπως η ηλιακή και ο άνεμος. Πρακτικά τίποτα από αυτά δεν κατασκευάζεται σήμερα γιατί είναι τόσο ακριβό.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη γραμμή ότι η σύνοδος κορυφής «αναγνωρίζει ότι τα μεταβατικά καύσιμα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια».

Τι είναι τα μεταβατικά καύσιμα; Είναι τα ορυκτά καύσιμα.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ο ορισμός του για τα μεταβατικά καύσιμα είναι το φυσικό αέριο, το οποίο παράγεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να δεσμεύονται κατά την παραγωγή.

Τόνισε ότι όλες οι διατάξεις της συμφωνίας COP28 πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον διεθνή στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 C πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

«Αυτό σημαίνει ότι θα διαδραματίσουν είτε περιορισμένο είτε προσωρινό ρόλο, ενώ θα καταργηθούν σε μεγάλο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα στο σύστημα σε μια χρονική περίοδο», είπε.

Δεν αρέσει στους περιβαλλοντολόγους. Ανησυχούν ότι μια γλώσσα όπως αυτή θα ενθαρρύνει τις συνεχείς επενδύσεις στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το αέριο είναι ένα δύσκολο θέμα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, επειδή ο πόλεμος της Ουκρανίας προκάλεσε τεράστια αύξηση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Πλαστική ρύπανση

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας που εγείρουν οι παρατηρητές είναι μια ρήτρα που καλεί τα μέρη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα "στα ενεργειακά συστήματα" – σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας.

Αυτό, λέει το Διεθνές Δίκτυο Εξάλειψης Ρύπων, στέλνει ένα μήνυμα ότι άλλοι ενεργοβόροι τομείς όπως η παραγωγή πλαστικών και πετροχημικών μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Οι διαπραγματεύσεις γύρω από μια ξεχωριστή συνθήκη για την πλαστική ρύπανση χωρίζονται γύρω από το εάν οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση από την πλευρά της παραγωγής του κύκλου ζωής των πλαστικών, προκαλώντας την αντίθεση από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία σημαίνει ότι «ίσως υπάρχει μικρός χώρος για μεγάλα ορυκτά καύσιμα, αλλά αυτό θα είναι στους τομείς που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης