Ενέργεια

Ποιές παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία προτείνει ο ΙΟΒΕ

Ποιές παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία προτείνει ο ΙΟΒΕ

Οι πέντε προκλήσεις της μεταποίησης

 

Σχετικά Άρθρα

Το ενεργειακό κόστος και η «πράσινη μετάβαση ξεχωρίζουν μεταξύ των πέντε προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον», που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Παραγωγής και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση.

Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα το 2022 ήταν ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, αρχής γενομένης από την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας που το 2022 έφθασε στο 81,4%, κατατάσσοντας τη στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Εξάλλου το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία οφείλεται επίσης στη γεωγραφική θέση της χώρας που καθιστά δύσκολη της διασύνδεσης της της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγχώριου ενεργειακού συστήματος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της χώρας, ιδίως όσων είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό.
Προτείνει μάλιστα την υιοθέτηση παρεμβάσεων στις παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν το ενεργειακό κόστος με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχουν όροι ισότιμου ανταγωνισμού της εγχώριας βιομηχανίας με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

55_6.jpg



Αναβάθμιση παραγωγικής υποδομής

Σε ότι αφορά την πράσινη μετάβαση, η μελέτη σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τον τρόπο που παράγουν και λειτουργούν έναντι της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και να προσαρμόσουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους στο πλαίσιο μιας κλιματικά ουδέτερης κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον €1 τρισεκ. για την επόμενη δεκαετία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση της παραγωγικής υποδομής και στην Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ απαιτούνται κατάλληλες παρεμβάσεις, θεσμικές αλλαγές, κίνητρα και άρση εμποδίων σε εθνικό επίπεδο ώστε, να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το επιπλέον κόστος της μετάβασης.
Έτσι προτείνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό σε στεριά και θάλασσα, αλλά και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

87_6.jpg


Οι άλλες τρεις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία σύμφωνα με το ΙΟΒΕ είναι η «στρατηγική αυτονομία», ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η χρηματοδότηση.
Σε ότι αφορά τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας και το ρόλο της Ελλάδας σε αυτή το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η χώρα μας διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο ορυκτών που δημιουργούν ευκαιρίες. Ωστόσο, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επιδρούν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και στην αξιοποίηση ευρημάτων από κοιτάσματα κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών.

Αναγκαία σύμφωνα με τη μελέτη είναι η κατάρτιση προγραμμάτων γενικής εξερεύνησης κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς και η χρηματοδοτική στήριξή της, η ευθυγράμμιση με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ που αποβλέπουν σε γρήγορες και απλές διαδικασίες έγκρισης και η θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες.

904.jpg


Ενιαίο πλαίσιο ψηφιακής στρατηγικής

Εξάλλου η μελέτη αναφέρεται στο χάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων και την υστέρηση στην παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης και προτείνει τη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου ψηφιακής στρατηγικής, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν οδικό χάρτη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, κατευθυντήριες γραμμές για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ευέλικτα χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, μπορεί να συμβάλει στον αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

88_8.jpg


Σε ότι αφορά τέλος τη χρηματοδότηση η μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η τραπεζική χρηματοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα υποχώρησε σημαντικά την τελευταία δεκαετία, σε 14,1 δις ευρώ στο τέλος του 2021, από 24,5 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2010. Επομένως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μέσα από αύξηση της χρηματοδότησης επενδύσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούν δημόσιους πόρους, ειδικά σε παραγωγικούς τομείς έντασης κεφαλαίων, όπως η μεταποίηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης