Η Enerpoly εξασφάλισε 8,4 εκατ. δολ. για κατασκευή μπαταριών ιόντων ψευδαργύρου (pv-magazine)

Η Enerpoly εξασφάλισε 8,4 εκατ. δολ. για κατασκευή μπαταριών ιόντων ψευδαργύρου (pv-magazine)

Θα παραχθούν στο μεγαλύτερο εργοστάσιο του κόσμου

Η Enerpoly (σουηδική startup που παράγει συστήματα αποθήκευσης μπαταριών ιόντων ψευδαργύρου διάρκειας 2 έως 10 ωρών), σχεδιάζει να κλιμακώσει την παραγωγή έως και 100 MWh ετησίως μέχρι το 2026.


Για αυτό το σκοπό εξασφάλισε μια τριετή επιχορήγηση
88,5 εκατομμυρίων SEK (8,4 εκατομμύρια δολάρια) από τη Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας, επιτρέποντάς της να επιδείξει την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της με το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο στον κόσμο για την κατασκευή μπαταριών ιόντων ψευδαργύρου.

Η επιχορήγηση σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς τη χρηματοδότηση της μονάδας παραγωγής. Η Enerpoly θα συγκεντρώσει πρόσθετο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω ενός γύρου χρηματοδότησης της σειράς Α, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 13,8 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία μέχρι σήμερα.

«Η τρέχουσα γραμμή παραγωγής της Enerpoly είναι 100 kWh ετησίως. Σχεδιάζουμε να θέσουμε το εργοστάσιο σε λειτουργία το 2026 και στοχεύουμε να κλιμακωθεί η παραγωγή σε 100 MWh ετησίως μέχρι το τέλος του ίδιου έτους», δήλωσε στο pv-magazine η Eloisa de Castro (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enerpoly).

Ο στόχος της Enerpoly είναι να αποδείξει ότι οι μπαταρίες ιόντων ψευδαργύρου μπορούν να παραχθούν οικονομικά και κερδοφόρα μαζικά σε κλίμακα, με ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

 

Οδικός χάρτης του έργου

Ο οδικός χάρτης του έργου για την επιχορήγηση περιλαμβάνει την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων παραγωγής για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγή κυψελών και τη διασφάλιση της βέλτιστης παραγωγικότητας και ασφάλειας στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Enerpoly θα εργαστεί επίσης για να οικοδομήσει μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας, να ενισχύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να επεκτείνει περαιτέρω το εργατικό της δυναμικό στη Σουηδία.

 

Σχετικά με τις μπαταρίες της Enerpoly

Η Enerpoly έχει αναπτύξει την τεχνολογία της μπαταρίας ιόντων ψευδαργύρου από άφθονα υλικά. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί μεταλλικό ψευδάργυρο ως άνοδο και διοξείδιο του μαγγανίου ως κάθοδο, με ηλεκτρολύτη με βάση το νερό. Οι ιδιόκτητες μπαταρίες του είναι κατασκευασμένες με πρισματικό παράγοντα μορφής.

Οι μπαταρίες της Enerpoly είναι οι πλέον κατάλληλες για εφαρμογές μεσαίας έως μεγάλης διάρκειας για σταθερή αποθήκευση ενέργειας με διάρκεια εκφόρτισης από 2 έως 10 ώρες.

Η τεχνολογία αρθρωτών μπαταριών λέγεται ότι είναι μη εύφλεκτες και μη εκρηκτικές, άρα είναι κατάλληλη για χρήση σε δύσκολες εφαρμογές, όπως κρίσιμες υποδομές και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Οι μπαταρίες Enerpoly έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με το πρότυπο UL 9540A.

Οι μπαταρίες 3 kWh ζυγίζουν 60 κιλά και έχουν διαστάσεις 800 mm x 177 mm x 432 mm. Λειτουργούν στο εύρος θερμοκρασίας από -10 C έως 50 C. Η ονομαστική τάση είναι 48 V, με ονομαστική χωρητικότητα 60 Ah. Τα πακέτα μπαταριών έχουν μέγιστη ισχύ φόρτισης/εκφόρτισης 2,8 kW, με συνεχή ισχύ 1,4 kW.


Συνεργασία της Enerpoly με την EET

Τον Φεβρουάριο, η Enerpoly ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη πρωτοτύπων ενός οικιακού συστήματος αποθήκευσης plug-in με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου συνεργασίας με την αυστριακή startup EET.

Στο πλαίσιο του έργου «ZincMate», οι εταίροι θα παράγουν πρωτότυπα ενός συστήματος αποθήκευσης plug-in με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου. Η τεχνική βάση για το ZincMate είναι η τεχνολογία on-grid της EET, σε συνδυασμό με τις οικονομικές μπαταρίες της Enerpoly.


Η ΕΕΤ κατασκευάζει φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση ενέργειας που μπορούν να τοποθετηθούν σε μπαλκόνι και να συνδεθούν σε πρίζα τοίχου.

Η ΕΕΤ, που ιδρύθηκε το 2017, λέγεται ότι είναι η μόνη εταιρεία που παράγει συσκευές αποθήκευσης που μπορούν να εγκατασταθούν από ερασιτέχνες, χωρίς τη βοήθεια τεχνικών.

Ο πυρήνας καινοτομίας της EET για τη συσκευή SolMate είναι μια ενσωματωμένη και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία μέτρησης που μπορεί να αξιολογήσει την ενεργειακή ζήτηση ενός νοικοκυριού μέσω μιας σύνδεσης πρίζας. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για περαιτέρω εγκατάσταση ή σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο ενός νοικοκυριού.

«Προς το παρόν, η συσκευή SolMate της EET είναι εξοπλισμένη με μια μπαταρία ιόντων λιθίου τελευταίας τεχνολογίας και είναι προφανές ότι η τεχνολογία των μπαταριών πρέπει να βελτιωθεί.

Η μετάβαση στην τεχνολογία ιόντων ψευδαργύρου για οικιακές εφαρμογές είναι το επόμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε νωρίτερα φέτος ο Christoph Grimmer (Διευθύνων Σύμβουλος της EET).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης