Συμφωνία Havfram Wind - RWE για υπεράκτιο αιολικό έργο 1,6 GW στη Βόρεια Θάλασσα

Συμφωνία Havfram Wind - RWE για υπεράκτιο αιολικό έργο 1,6 GW στη Βόρεια Θάλασσα

Θα γίνει σε 2 φάσεις και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2027

Η Νορβηγική Havfram Wind υπέγραψε συμβόλαιο με την RWE για τη μεταφορά και εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την ανάπτυξη Nordseecluster (υπεράκτιο αιολικό σύμπλεγμα έως και 1,6 GW που περιλαμβάνει 4 υπεράκτιες τοποθεσίες αιολικών πάρκων στον γερμανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας), όπως αποκαλύπτει το offshorewind.biz.

Βάσει της σύμβασης, η Havfram Wind θα είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά και εγκατάσταση 104 ανεμογεννητριών Vestas V236-15,0 MW οι οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν σε 2 φάσεις κατασκευής.

 

Αποπεράτωση έργου σε 2 φάσεις

Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία, τα 2 πλοία εγκατάστασης ανεμογεννητριών (WTIV) της Havfram Wind, που κατασκευάστηκαν από το ναυπηγείο Yantai CIMC Raffles Offshore στην Κίνα, θα χρησιμοποιηθούν και στις 2 φάσεις.

Η εγκατάσταση τουρμπίνας των 2 αιολικών πάρκων στη Φάση Α αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 και οι υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες για τη Φάση Β έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2028.

«Για το υπεράκτιο αιολικό έργο ισχύος 1,6 GW στη Γερμανία, όλα τα παραδοτέα υπόκεινται σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις για κάθε μία από τις επιμέρους φάσεις για το Nordseecluster», δήλωσε ο Havfram Wind.

Τα 2 αιολικά πάρκα Nordseecluster A (N-3.8 και N-3.7) βρίσκονται 35 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Juist και 55 χιλιόμετρα από τη γερμανική ακτή.

Τα αιολικά πάρκα θα έχουν συνολική ισχύ 660 MW και το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της αίτησης άδειας.

Η δεύτερη φάση Nordseecluster B θα προσθέσει 900 MW χωρητικότητας εγκατεστημένης σε δύο ακόμη αιολικά πάρκα στις τοποθεσίες N-3.5 και N-3.6, τις οποίες εξασφάλισε η RWE στον τελευταίο γύρο διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

Το Nordseecluster A αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2027, ενώ το Nordseecluster B έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2028-29.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης