Special Report – Energy Transition 2024

Προτεραιότητα η «πράσινη μετάβαση»

Προτεραιότητα η «πράσινη μετάβαση»
Αντιμετωπίζοντας την πράσινη μετάβαση και ως πυλώνα στη δική της επιχειρησιακή λειτουργία, η Τράπεζα παρακολουθεί τις επιδόσεις της, ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Eurobank συμμετείχε στην μεγάλη παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάϊ. Για ένα τμήμα της κοινωνίας, παραμένει ασαφές ποιος είναι ο ρόλος ενός τραπεζικού οργανισμού περιφερειακής εμβέλειας, όπως ο όμιλος Eurobank, στις προσπάθειες για αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, όμως, έχει ουσιαστική παρουσία στην συνολική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η επιτυχία της οποίας εξαρτάται άμεσα από τη συμβολή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου από δύο κανάλια. Πρώτον, μέσω των χρηματοδοτήσεων: η «πράσινη μετάβαση» έχει σημαντικό κόστος και οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές των σχετικών σχεδίων των πελατών τους. Ταυτόχρονα, έχουν τη δική τους αυτοτελή συμβολή, αναλαμβάνοντας δράσεις που περιορίζουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Eurobank έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά τέτοιων δράσεων:

  • Δημιούργησε και αξιοποιεί Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης (Sustainable Finance Framework, SFF) για το εταιρικό της χαρτοφυλάκιο.
  • Τροποποίησε και εμπλούτισε τη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρηματικών πελατών υιοθετώντας και εφαρμόζοντας κριτήρια ESG.
  • Σχεδιάζει και προσφέρει εξειδικευμένα βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις σε κομβικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι μεταφορές.
  • Στηρίζει και τους ιδιώτες με χρηματοδοτικές λύσεις για την αγορά «πράσινης κατοικίας», εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Παράλληλα, κινείται δυναμικά στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως, χρηματοδοτήσεις μέσω του «Πράσινου Πυλώνα» του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας καθώς και μέσω νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μεταξύ αυτών είναι το Business Growth Fund για τη συγχρηματοδότηση πράσινων δανείων και ειδικότερα τα προγράμματα Πράσινης Κινητικότητας, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Eurobank έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο: τουλάχιστον το 20% των νέων εκταμιεύσεων προς μεγάλες επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται σε κριτήρια βιωσιμότητας, και τον επιτυγχάνει με συνολικές  «πράσινες»/βιώσιμες χρηματοδοτήσεις ύψους  €1,6 δις μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023.

Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Αντιμετωπίζοντας την πράσινη μετάβαση και ως πυλώνα στη δική της επιχειρησιακή λειτουργία, η Τράπεζα παρακολουθεί τις επιδόσεις της, ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις ενώ υλοποιεί προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων. Δίνοντας προτεραιότητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος, εφαρμόζει πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος (ISO 14001) και Ενέργειας (ISO 50001), δημοσιεύει ετήσια Περιβαλλοντική Έκθεση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), ενώ, από το 2022, πιστοποιεί το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14064.

Πρόσφατα, τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Eurobank μεταφέρθηκαν σε ένα νέο, ιδιόκτητο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η Eurobank προχώρησε στη ριζική ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμισή του μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο «πράσινο» κτίριο, υψηλής αισθητικής και προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η επιλογή αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Eurobank σε μια σύγχρονη προσέγγιση συνετής διαχείρισης πόρων με έμφαση στη βιωσιμότητα.

Η διαρκής βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της Τράπεζας είναι μετρήσιμη:

  • Τα τελευταία 9 χρόνια μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 42,4% και 73,2% αντίστοιχα, ενώ το 2022 σχεδόν το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησε προερχόταν από ΑΠΕ (πιστοποιημένες εγγυήσεις προέλευσης).
  • Ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Eurobank αναβαθμίστηκαν ενεργειακά και πιστοποιήθηκαν ως «πράσινα» κατά LEED/BREEAM – Πιστοποιημένα ακίνητα εντάχθηκαν στον κατάλογο πιστοποιημένων κτιρίων του SBC Yearbook for Green Buildings.

Για να πετύχει το στόχο της μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία διετία η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων, οι οποίες περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:

  • Αντικατάσταση συστημάτων κλιματισμού/αερισμού και φωτιστικών σε 120 σημεία παρουσίας το 2022 και σε 55 καταστήματα και 2 κτίρια γραφείων το 2023.
  • Αντικατάσταση πάνω από 3.500 φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας LED, μετατροπή συστημάτων ψύξης σε inverter και σειρά παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά στο Data Center του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Ιωνίας.
  • Το έργο αυτοπαραγωγής ενέργειας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ στην ταράτσα του ίδιου συγκροτήματος και του κτιρίου της Τράπεζας στο Μενίδι, ενώ είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες αδειοδότησης αυτόνομων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
  • Κεντρική ρύθμιση της θερμοκρασίας θέρμανσης και ψύξης.
  • Μετάβαση των εφαρμογών πληροφορικής από τους φυσικούς servers σε περιβάλλον cloud
  • Απενεργοποίηση φωτεινών επιγραφών στα καταστήματα τις νυχτερινές ώρες.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία το 2022 θεσμοθέτησε το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας, περιορίζοντας σημαντικά τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, προχωρεί στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων της σε όλες τις κατηγορίες, προσφέροντας στα στελέχη της αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα. Μέχρι το τέλος του 2025, θα έχει αντικατασταθεί το 75% του στόλου και σε βάθος 4ετίας όλα χωρίς εξαίρεση τα εταιρικά αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά.

*Ο Σταύρος Ιωάννου είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Group COO & International Activities

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης