COP28: Η βιομηχανία καλωσορίζει συγκρατημένα τη συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

COP28: Η βιομηχανία καλωσορίζει συγκρατημένα τη συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανησυχίες για τη διατύπωση του τελικού σχεδίου σχετικά με τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα

Η συμπερίληψη στην τελική συμφωνία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι της δέσμευσης για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 χαιρετίστηκε με επιφυλακτικότητα από τη βιομηχανία.


«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της COP που το τελικό κείμενο επισημαίνει συγκεκριμένα το σημαντικό ρόλο της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας ως ανταγωνιστικού κόστους και καινοτόμου τεχνολογίας
(κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων), καθώς και την αναγνώριση της ανάγκης για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τη δράση για το κλίμα», ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ηλιακό Συμβούλιο.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η «αναγνώριση» και η «έκκληση» δεν είναι το ίδιο με το «να ενεργείς».

Το συμβούλιο υποστήριξε ακόμη ότι: «Τα τελικά αποτελέσματα εξακολουθούν να στερούνται δέσμευσης και προθεσμιών για να ενδυναμωθούν επειγόντως οι χώρες να καταργήσουν γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα και να τα αντικαταστήσουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό δε θα πρέπει να συμβαίνει με τεχνολογίες που επιτρέπουν τη συνήθη λειτουργία, όπως το φυσικό αέριο και το CCSU, που συγκλονιστικά περιλαμβάνονται σε αυτό το κείμενο ως τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή μεταβατικές τεχνολογίες».

 

Δηλώσεις

Ο Dan McGrail (Διευθύνων Σύμβουλος της RenewableUK), δήλωσε ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να μας παρακολουθεί το καθαρό μηδέν, αλλά και επειδή επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος για τους πληρωτές, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερες πηγές νέας ενέργειας.

Είναι καλό να βλέπουμε ότι η συμφωνία απαιτεί τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και ότι δηλώνει συγκεκριμένα ότι η επιτάχυνση της δράσης κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων μας για την κλιματική αλλαγή.

Αν και η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο, πολλές χώρες θα ήθελαν το κείμενο να προχωρήσει περισσότερο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει παγκόσμιος ηγέτης σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά για να διατηρήσουμε το προβάδισμά μας, θα χρειαστεί να μεγιστοποιήσουμε την ποσότητα καθαρής ενέργειας που εξασφαλίζουμε σε κάθε ετήσια δημοπρασία CfD για να επιτύχουμε τους στόχους της κυβέρνησης και να αναπτύξουμε νέα υψηλής τεχνολογίας εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη τη χώρα».

Ο Ben Backwell (Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας) είπε ότι «το τελικό κείμενο προχώρησε περισσότερο για να καταστήσει σαφές ότι η ταχεία αύξηση της κλίμακας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αιολική ενέργεια, μαζί με την ηλιακή και την αποθήκευση, ως τις πιο αποδεδειγμένες, επεκτάσιμες και οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι ένα ορόσημο για την αιολική βιομηχανία, η οποία έχει πλέον αναγνωριστεί ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο δρόμο προς το καθαρό μηδέν.

Όλες οι εποχές τελειώνουν και αυτό πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων.

Η αρχή της εποχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πλησιάζει τώρα, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν τώρα μια δίκαιη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή ενός αγώνα ενάντια στο χρόνο. Πρέπει να εργαστούμε για να ξεκλειδώσετε τη χρηματοδότηση, να βελτιώσουμε τις αδειοδοτήσεις, να κλιμακώσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού και να μεταμορφώσουμε τα δίκτυα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και ο χρόνος περιορισμένος. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας θα επικεντρωθεί με λέιζερ αυτή τη δεκαετία στην παροχή της τεράστιας πρόσληψης αιολικής ενέργειας που απαιτείται σε κάθε περιοχή του κόσμου».


Η REA (Ένωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Καθαρή Τεχνολογία)
χαιρετίζει προσεκτικά τα νέα ότι όλες οι χώρες έχουν επίσημα κληθεί να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις ήρθαν πολύ αργότερα από ό,τι χρειαζόταν και θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει περισσότερο.

 

Η Δρ Nina Skorupska (Διευθύνουσα Σύμβουλος της REA), δήλωσε: «Για πρώτη φορά σε 3 δεκαετίες διαπραγματεύσεων για το κλίμα, οι λέξεις ορυκτά καύσιμα εμφανίστηκαν σε ένα αποτέλεσμα COP το οποίο είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή και τονίζει ότι η ώρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τώρα.

Αν και είμαι ευγνώμων που αυτό το κείμενο έχει εισαχθεί στη συμφωνία, είμαι επιφυλακτική για το πώς κάθε έθνος θα ακολουθήσει αυτό που πιστεύει ότι είναι πορείες ενεργειών. Πρέπει όλοι τώρα να είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να ζητήσουμε από τους παγκόσμιους ηγέτες μας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, να λογοδοτήσουν.

Η επόμενη φορά που θα έχουμε μια άποψη αυτής της προόδου με ξεκάθαρα δεδομένα ως μέρος του Global Stock Take δεν θα είναι μέχρι το 2025 στη Βραζιλία.

Ως εκ τούτου, η προώθηση του REA θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσει ότι αυτή η έκκληση θα ανταποκριθεί στην εσωτερική πολιτική, με σαφείς οδούς που σταδιακά θα καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για τη διατήρηση οποιασδήποτε αίσθησης ηγεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης