ΗΠΑ: Αποσυνδέθηκε η μονάδα αποθήκευσης μπαταριών CATL στο Σώμα Πεζοναυτών λόγω Κίνας

ΗΠΑ: Αποσυνδέθηκε η μονάδα αποθήκευσης μπαταριών CATL στο Σώμα Πεζοναυτών λόγω Κίνας

Έπαιξαν ρόλο οι κατηγορίες περί χρηματοδότησης της εταιρείας από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Ο εξοπλισμός αποθήκευσης μπαταριών που κατασκευάστηκε από την CATL (μεγαλύτερος κατασκευαστής και προμηθευτής μπαταριών ιόντων λιθίου στον κόσμο και μία εκ των κορυφαίων εταιρειών νέων ενεργειακών τεχνολογιών) και εγκαταστάθηκε πρόσφατα σε μια εγκατάσταση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, αποσυνδέθηκε μετά τις ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τον κατασκευαστή με έδρα την Κίνα.

Τη συγκεκριμένη είδηση αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters το οποίο ανέφερε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ο εξοπλισμός του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) σε ένα μικροδίκτυο με ηλιακή ενέργεια στη Βάση Πεζοναυτών Camp Lejeune (MCB), είχε απενεργοποιηθεί από την Duke Energy (ενεργειακή εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου).

Η Duke Energy επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα μέσω δήλωσης που έκανε στο Energy-Storage.news η Kaitlin Kirshner (Διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας). Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας είπε ότι η Duke Energy δεν πίστευε ότι ο ίδιος ο εξοπλισμός αποτελούσε απειλή, αλλά ότι το σύστημα έχει απενεργοποιηθεί μέχρι να λυθεί το θέμα.


Οι κατηγορίες για σχέση με το ΚΚ της Κίνας

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση ελήφθη μετά από ισχυρές κατηγορίες από Αμερικανούς νομοθέτες σύμφωνα με τις οποίες η CATL χρηματοδοτείται άμεσα και τυγχάνει υποστήριξης από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα ήταν μεταξύ εκείνων που εξαπέλυσαν τις κατηγορίες. Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου έγραψε μια επιστολή στον Λόιντ Όστιν (Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ), απαιτώντας να ανατραπεί η απόφαση εγκατάστασης μονάδων μπαταριών CATL στο Camp Lejeune.

Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να ελέγχονται για παρόμοια ενεργειακά έργα που διαχειρίζονται η CATL «ή άλλες συνδεδεμένες με το ΚΚΚ εταιρείες».

Οι κατηγορίες «ψευδείς και παραπλανητικές», λέει ο κατασκευαστής CATL

 

Διάψευση από την CATL

Η CATL από την πλευρά της διέψευσε σθεναρά τους ισχυρισμούς, δημοσιεύοντας δήλωση την περασμένη εβδομάδα (7 Δεκεμβρίου). Περιέγραψε τις κατηγορίες που οι μπαταρίες της αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια ως «ψευδείς και παραπλανητικές».

«Ως παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, η CATL καλωσορίζει την υπεύθυνη συζήτηση για σημαντικά θέματα ασφάλειας και ασφάλειας και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρησή μας».

Ο κατασκευαστής θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις και τα προϊόντα του που εδρεύουν στις ΗΠΑ δεν συλλέγουν, πωλούν ή μοιράζονται δεδομένα, ούτε αλληλεπιδρούν απευθείας με κρίσιμες υποδομές, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι τα προϊόντα του έχουν περάσει τις επιθεωρήσεις ασφάλειας και ασφάλειας των ΗΠΑ για να έχουν εισαχθεί στη χώρα αγορά στην πρώτη θέση.

Η CATL τόνισε ότι τα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας που πωλούνται στις ΗΠΑ (περιλαμβάνουν κυψέλες μπαταρίας για ολοκληρωμένες λύσεις σε δοχεία ή ντουλάπια), περιέχουν μόνο «παθητικές» συσκευές και δεν επιτρέπουν στον κατασκευαστή τον έλεγχο του προϊόντος, ούτε συλλέγουν, εξοικονομούν ή μεταφορά δεδομένων.


Arevon Asset Management Saticoy

Η εταιρεία επεσήμανε επίσης ότι τα προϊόντα της δεν συνδέονται απευθείας με το δίκτυο.
Η CATL προμηθεύει μπαταρίες σε ενοποιητές συστημάτων για χρήση σε έργα BESS. Ο ολοκληρωτής συστήματος θα συνδεθεί με τη σειρά του στο δίκτυο και η CATL σημείωσε ότι τα επίπεδα προστασίας των φορέων εκμετάλλευσης δικτύου για τα δίκτυά τους θα απαγόρευαν σε κατασκευαστές όπως αυτός να αλληλεπιδρούν απευθείας με το δίκτυο.

Τέλος, η εταιρεία σημείωσε ότι ως εταιρεία εισηγμένης στο χρηματιστήριο, μετρώντας πολλές δυτικές οντότητες υψηλού προφίλ μεταξύ των επενδυτών της, έχει ευθύνη να προωθεί τα συμφέροντα των μετόχων, όπως η JP Morgan και η UBS.

Συμφωνίες της CATL με τις ΗΠΑ για έργα BESS

Η CATL διαπιστώθηκε νωρίτερα φέτος ότι κατέχει μερίδιο 37% των παγκόσμιων πωλήσεων μπαταριών λιθίου από την SNE Research.

Ενώ αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εφοδιασμό της στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV), η εταιρεία έχει συνάψει πολυετείς συμφωνίες προμήθειας με τις ΗΠΑ για έργα BESS με εταιρείες όπως ο ενοποιητής συστήματος FlexGen (10GWh), ο προγραμματιστής HGP Storage (5GWh) και άλλοι.

Η Kaitlin Kirshner της Duke Energy είπε στο Energy-Storage.news ότι η εγκατάσταση στο Camp Lejeune σχεδιάστηκε «με γνώμονα την ασφάλεια» και ότι οι μονάδες μπαταριών CATL δεν ήταν συνδεδεμένες με το δίκτυο της Βάσης του Σώματος Πεζοναυτών ή άλλα συστήματα.

«Αυτές οι μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) λειτουργούν αποκλειστικά ως συσκευή αποθήκευσης ενέργειας και συνδέθηκαν με το σύστημα της Duke Energy με την ισχυρή ασφάλεια του δικτύου μας και τις διασφαλίσεις πλήρως στη θέση τους.

Παρόλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με αυτό το έργο και η Duke Energy αποσύνδεσε αυτές τις μπαταρίες καθώς εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ως αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, χαιρετίζουμε τη δυνατότητα χρήσης μπαταριών αμερικανικής κατασκευής.

Υποστηρίζουμε περισσότερη εγχώρια παραγωγή για να βοηθήσουμε στην επέκταση των ενεργειακών πόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», είπε η Kirshner.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης