COP28: Κοινοπραξία 11 χωρών αποσκοπεί σε αποθήκευση μπαταριών 5 GW για τη μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής φτώχειας

COP28: Κοινοπραξία 11 χωρών αποσκοπεί σε αποθήκευση μπαταριών 5 GW για τη μείωση της παγκόσμιας ενεργειακής φτώχειας

Θέλει να βοηθήσει την ταχεία ανάπτυξη σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος

Την περασμένη εβδομάδα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), 11 χώρες εντάχθηκαν σε μια παγκόσμια κοινοπραξία με στόχο την εξασφάλιση 5 GW αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.


Αυτά τα 5 GW είναι ένα αρχικό άλμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου των 90 GW, με έργα που δεσμεύονται να εγκατασταθούν και να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος του 2027.


Η Κοινοπραξία Συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών
(BESS Consortium) ξεκίνησε από την Παγκόσμια Ενεργειακή Συμμαχία για τον Άνθρωπο και τον Πλανήτη (GEAPP) τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηγεσίας, ενός λεγόμενου «συνασπισμού υψηλού επιπέδου παγκόσμιων ηγετών».

Στις 2 Δεκεμβρίου στην COP28, η συμμαχία σημείωσε ότι απαιτούνται 400 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την ανακούφιση της παγκόσμιας ενεργειακής φτώχειας έως το 2030, σύμφωνα με τον Στόχο 7 του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη (SDG7), για τον οποίο θα απαιτηθούν 90 GW αποθήκευσης ενέργειας.


Το πρώτο μέλημα της BESS Consortium

Οι προτεραιότητές της είναι να βοηθήσει την ταχεία ανάπτυξη της συνδεδεμένης στο δίκτυο αποθήκευσης ενέργειας σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, καθώς και να προωθήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών συγκέντρωσης ΑΠΕ εκτός δικτύου.

Στην πρώτη προτεραιότητα εμπίπτει η τελευταία ανακοίνωση.

Ο δηλωμένος στόχος της κοινοπραξίας για το χρονοδιάγραμμα 2023-2024 ήταν να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και κυβερνήσεις σε περισσότερες από 10 χώρες για την ανάπτυξη αποθήκευσης μπαταριών στα δίκτυά τους.

 

Εγγραφές κρατών

Αυτή η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και οι ακόλουθες χώρες εγγράφηκαν ως μέλη «πρώτων κινήσεων».

Επιπλέον, «η Ινδονησία έδειξε έντονο ενδιαφέρον», όπως ανακοίνωσε η GEAPP χωρίς ακόμη να δεσμευτεί να συμμετάσχει, ενώ το Βιετνάμ συμμετείχε στην εκτόξευση, και πάλι χωρίς να ενταχθεί ακόμη.

Ορισμένες από τις παραπάνω χώρες έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν αποθήκευση ενέργειας ή έχουν θεσπίσει πολιτικές για την υποστήριξή της, με την Ινδία να είναι η πιο μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, ενώ άλλες έχουν μικρό αριθμό έργων που υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από αναπτυξιακή χρηματοδότηση.

Στην Κένυα για παράδειγμα, μόλις ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα πρώτο έργο στη χώρα, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η GEAPP ισχυρίστηκε επίσης ότι το επίπεδο ανάπτυξης ΑΠΕ θα μείωνε τις εκπομπές CO2 κατά ένα γιγατόννο.


Οι υποστηρικτές της BESS Consortium

Εκτός από το buy-in από αυτά τα έθνη πρώτης κίνησης, η Κοινοπραξία BESS θα υποστηρίζεται από μια σειρά από αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες. Περιλαμβάνουν την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, τη Γερμανική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ και τους προγραμματιστές Masdar και Infinity Power.

Η Προεδρία της COP28 της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), υποστηρίζει την προαναφερόμενη κοινοπραξία ως έναν από τους εταίρους των πόρων της, καθώς και ως ιδιοκτήτης της Masdar.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηγεσίας εν τω μεταξύ έχει την υποστήριξη κομμάτων, ιδρυμάτων κλπ. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το Ίδρυμα Ροκφέλερ και ο κυρίαρχος πλούτος της Νορβηγίας.

 

Σε ΑΠΕ το 87% των χρημάτων της Αφρικής για την παραγωγή ενέργειας 

Σχετικά με την Αφρική, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι χρειάζεται τοπική παραγωγή για την αλυσίδα αξίας BESS

«Η Αφρική έχει τη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, ειδικά την ηλιακή ενέργεια, για την οποία διαθέτει το 60% του παγκόσμιου δυναμικού, αν και χρησιμοποιεί μόνο το 1%. Κατά συνέπεια, παρά τις τεράστιες δυνατότητές της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Αφρική έχει σχεδόν 600 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε ο Δρ Akinwumi Adesina (Πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης σε ομιλία του στο COP28) καθώς ανακοινώθηκαν τα μέλη της κοινοπραξίας.

«Για να αλλάξει αυτό, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ΑΠΕ. Αυτήν τη στιγμή αφιερώνουμε το 87% της χρηματοδότησής μας για την παραγωγή ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η αποθήκευση μπαταριών είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση της μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας (VRE).

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προωθεί σθεναρά τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών».

Αναφέροντας 2 παραδείγματα έργων αποθήκευσης μπαταριών που υποστηρίζει η τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο που μόλις ανακοινώθηκε από τη Νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Scatec, ο Adesina είπε ότι η συγκεντρωτική προμήθεια θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του εξοπλισμού αποθήκευσης ενέργειας.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η ήπειρος πρέπει να προχωρήσει παραπέρα και να εδραιώσει την τοπική παραγωγή, εκμεταλλευόμενη την «παγκόσμια κυριαρχία της Αφρικής στα κοιτάσματα πράσινων μετάλλων» και να το κάνει κερδοφόρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης