Ενέργεια

Η Βενεζουέλα διέταξε άμεση εξερεύνηση πετρελαίου στη Γουιάνα η οποία απειλεί με όπλα

Η Βενεζουέλα διέταξε άμεση εξερεύνηση πετρελαίου στη Γουιάνα η οποία απειλεί με όπλα

Το κοινοβούλιο της λατινοαμερικάνικης χώρας δεν έχει εγκρίνει τη δικαιοδοσία της στη συγκεκριμένη τοποθεσία - Αντιδρά η Γουιάνα 

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διέταξε την άμεση έναρξη της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων πετρελαίου στην περιοχή Εσεκίμπο το οποίο είναι αμφισβητούμενο έδαφος που οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν να προσαρτηθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, ο Πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας είπε ότι «θα χορηγήσει άδειες λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο».

Εξέδωσε επίσης εντολή για τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και εξόρυξης, PDVSA και Corporacion Venezolana de Guayana.

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας δεν έχει ακόμη εγκρίνει νόμο για τη θέσπιση της δικαιοδοσίας της στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία αντιπροσωπεύει τα 2/3 της επικράτειας της Γουιάνας και είναι εκεί όπου συγκεντρώνεται ο πετρελαϊκός της πλούτος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της πρώην βρετανικής αποικίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε ενέργεια ή οποιαδήποτε απόπειρα λήψης οποιασδήποτε δράσης σύμφωνα με το δημοψήφισμα θα απαιτήσει την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η αντίδραση της Γουιάνας

Καθώς ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μιας Συνολικής Αμυντικής Επιχειρησιακής Ζώνης για την περιοχή του Εσεκίμπο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Γουιάνας είπε ότι «Σε στρατιωτικό επίπεδο μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη χρήση ενόπλων δυνάμεων από τα κράτη μέλη για να βοηθήσει στην επιβολή».


Η προϊστορία της διαμάχης Βενεζουέλας - Γουιάνας για το Εσεκίμπο

Το Εσεκίμπο ήταν μέρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της αποικιακής της περιόδου, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα μια διεθνής διαιτησία έδωσε τη γη στη Γουιάνα που ήταν τότε βρετανική αποικία.

Η Βενεζουέλα δεν αποδέχτηκε ποτέ τη διαιτητική απόφαση, αλλά τον περισσότερο καιρό από τότε που λήφθηκε δεν έχει ενεργήσει σύμφωνα με το παράπονό της.

Μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακου, η Γουιάνα δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για βοήθεια εάν η Βενεζουέλα λάβει περαιτέρω μέτρα για να εδραιώσει τον έλεγχο στην περιοχή του Εσεκίμπο.

Η Γουιάνα αρνήθηκε να δεχτεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι ήταν μια προσπάθεια προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειάς της, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Δικαιοσύνης ότι το Εσεκίμπο είναι μέρος της Γουιάνας. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είπε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICJ για το θέμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης