Επικαιρότητα

Νέο Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια κίνησης από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων με την ΒlackRock στο παιχνίδι

Νέο Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια κίνησης από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων με την ΒlackRock στο παιχνίδι
Το δημόσιο θα τραβήξει 2 δισ. από τα διαθέσιμα για να σβήσει χρέος και να κλείσει το κενό στις εγγυήσεις των μνημονιακών δανείων
Επενδύσεις σε καινοτόμους κλάδους της οικονομίας με κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που θα διαχειρίζεται ο κολοσσός της ΒlackRock προβλέπει ο σχεδιασμός με την σύσταση ειδικού «στρατηγείου» που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.
Πρόκειται για το νέο Επενδυτικό Ταμείο που μπαίνει σε λειτουργία από το 2024 με πόρους από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ καθώς 1 δισ. ευρώ είναι το «κενό» που δημιουργείται από την αποχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου που είχαν δοθεί ως εγγύηση για το τρίτο δάνειο από τους δανειστές.
Ωστόσο υπάρχει και η «ρήτρα» για την διάθεση του 50% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την αποπληρωμή του χρέους με αποτέλεσμα ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ να κατευθυνθεί για τον σκοπό αυτό.

Τα πρώτα κεφάλαια
 
Στην πράξη τα πρώτα κεφάλαια κίνησης του Ταμείου για τα οποία ο ESM έχει ανάψει το «πράσινο φως» θα προέλθουν με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης