Επικαιρότητα

Capital Economics: Kάτω από 140% του ΑΕΠ έως το 2028 ο δείκτης χρέους της Ελλάδας

Capital Economics: Kάτω από 140% του ΑΕΠ έως το 2028 ο δείκτης χρέους της Ελλάδας
Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση γιατί ο ρυθμός ανάπτυξής της θα πρέπει να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης
Kάτω από 140% του ΑΕΠ έως το 2028 αναμένεται να υποχωρήσει ο δείκτης χρέους της Ελλάδας, υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, παρότι πρόσφατα ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας είναι αρκετά ευοίωνες.
Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους αναμένεται να διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, η αριθμητική πίσω από τον δείκτη χρέους είναι φυσικά η ίδια για την Ελλάδα όπως και για άλλες χώρες.
Η τροχιά του χρέους προς το ΑΕΠ εξαρτάται από την τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους, την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Αλλά η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση γιατί ο ρυθμός ανάπτυξής της θα πρέπει να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για λίγο ακόμη, πρόκειται να έχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και οι τόκοι που πληρώνει για το χρέος της είναι χαμηλοί.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τρεις λόγοι για τη μείωση του δημοσίου χρέους

Όπως εξηγεί η Capital Economics, «υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
Πρώτον, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για κάλυψη της διαφοράς μετά την (θεαματική) κατάρρευση μεταξύ του 2008 και του 2012.
Εξάλλου, το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% μικρότερο από το 2008.Επιπλέον, οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Και ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από πολλές άλλες οικονομίες: η πίστωση του ιδιωτικού τομέα είναι στο 113% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με περίπου 180% στη Γερμανία και την Ισπανία και 280% στη Γαλλία, τονίζει ο οίκος και προβλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 2-2,5% ετησίως το 2024-2025 πριν επιβραδυνθεί σε περίπου 1% ετησίως στη συνέχεια.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης