Περιβάλλον

COP28: Σημαντικές επαφές του Χάρη Δούκα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

COP28: Σημαντικές επαφές του Χάρη Δούκα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα
Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση
Στο περιθώριο της COP28, της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα που φιλοξενείται στο Ντουμπάι, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας συνάντησε τον πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση. Με τη Δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, υπήρξε ανταλλαγή απόψων για τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Στις συζητήσεις του κ. Δούκα με Δημάρχους από όλον τον κόσμο, από το Σαντιάγο της Χιλής μέχρι την Μπογκοτά της Κολομβίας και τη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, η παραδοχή ήταν κοινή: Η μάχη αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να δοθεί μαζί με τη μάχη για κλιματική δικαιοσύνη.

12_43.jpg

Παράλληλα, ο Χάρης Δούκας συναντήθηκε με τον κορυφαίο οικονομολόγο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia, κ. Jeffrey Sachs. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η συνεργασία μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ARISTOTLE-CONFUCIUS DIALOGUE θα είναι συνεχής. Οι έννοιες της ευδαιμονίας, της αρετής και της διακυβέρνησης της πόλης, όπως αναδείχθηκαν στην αρχαία ελληνική και κινεζική φιλοσοφία, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για έναν καλύτερο 21ο αιώνα. Η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον διάλογο των πολιτισμών.

Στη φετινή Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τη μείωση των εκπομπών CO₂ και την άσκηση πιέσεων σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ταχύτερη πρόοδο στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε με τους δημάρχους της Βαρσοβίας, των Τιράνων, της Κουένκα (Ισημερινός) και του Χάμπτον (Βιρτζίνια), με τους οποίους συμφώνησαν ότι με πυξίδα το κοινό τους όραμα μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο πράσινης και δίκαιης αστικής ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης